Na místo k odpočinku si vyhraďte klidnou část zahrady, oddělenou od společenské zóny například keři či jinou podobnou zelenou stěnou. Nesmí chybět stín. Pokud nemáte ten přirozený z listí stromů, volte relaxační nábytek se zastíněním, na trhu je velký výběr různých venkovních sezení i ležení s baldachýny a posuvnými stříškami, které vás mohou ukrýt nejen před sluncem, ale i před okolím. Dalším kritériem, jež ovlivní místo, kam si dáte lehátko či houpací křeslo, je výhled.

Nejlépe se relaxuje s pohledem na vodní hladinu. Navíc vodní plocha ochlazuje okolní vzduch. Podle feng-šuej je prý nejvhodnější voda plynoucí (nezadržovaná), což může zajistit umělý potůček třeba s vodopádem. Dnes to není pro realizační firmu problém. Koloběh vody se v takovém případě řeší čerpadlem. Pokud na větší zahradní úpravy nemáte energii ani finance, lze si pořídit alespoň kamenné koryto, které se naplní dešťovkou a v dnešních suchých dnech může zároveň sloužit jako pítko pro ptáky a hmyz. A jaký na zahradu vybrat relaxační nábytek?

Uklidňující houpání

Nejoblíbenějším typem relaxačního outdoorového nábytku je ten houpací. Ať už to jsou hamaky, houpací lavice, či křesla. Hamaka, tedy houpací síť, má dlouholetou tradici. Používala se na lodích, aby se na palubu vešlo co nejvíc spáčů, a také aby vyrovnávala houpání vln. Tehdejší námořníci by byli asi překvapeni, že dnes v houpacích sítích spí lidé dobrovolně a ještě si to užívají. Houpání do stran totiž uklidňuje a uspává, takže na odpoledního šlofíka venku je hamaka ideální.

Podle čeho ji vybírat? Důležitá je správná velikost a nosnost. Ta by u sítě pro jednoho měla být kolem 100 kg. A také materiál – oblíbené barevné plátěné hamaky na zahradě vypadají skvěle a jsou pohodlné, ale před deštěm byste je měli raději svinout, aby nezatuchly. Naopak polyesterovým sítím vlhko nevadí. Pokud hamaku věšíte na stromy a ne na stojan, který je k tomu určený, měly by mít rozestup minimálně 4 metry a lana by měla být nejlépe plochá či s ochranou kolem kůry stromů, aby ji neponičila.

Společně, či sami?

Společenštější relaxační houpačkou jsou klasické lavice. Tady stačí rovný podklad, nemusíte řešit stromy či jiné uchycení. Navíc má taková houpačka vlastní stříšku, která zajistí stín a částečně ochrání i lavici před nepřízní počasí. Poslední dobou jsou trendem houpačky, u kterých lze sklopit opěradlo, čímž vznikne velká houpací postel pro dva. Jestli si však nejlépe relax užíváte sami, anebo máte na zahradě málo místa, pořiďte si závěsné houpací křeslo. I to může viset na stromě nebo mít svůj samonosný stojan. Na trhu je na výběr velké množství, křesla jsou pohodlná a jejich tvar hnízda přispívá k pocitu intimity. Materiál znovu budete vybírat podle jeho vlastností.

Houpací lavice mohou být ze dřeva s měkkými polstry, ty je však třeba v dešti uklízet a dřevo alespoň před sezonou ošetřit. Proto dnes často volí zákazníci houpačky s kovovou konstrukcí se sedací částí a opěradlem z praktické umělé textilie, která je bezúdržbová a nevadí jí ani déšť. Závěsná křesla se pak prodávají od těch nejjednodušších – plátěných (takové hamaky pro jednoho) po ratanová vajíčka, a to jak přírodní, tak odolnější s výpletem z umělého ratanu.

Nejen k bazénu

Pro toho, komu houpání nevyhovuje, a přesto se chce na své zahradě natáhnout a relaxovat, bude ideální lehátko. Nejdůležitější je, by se vám v něm pohodlně leželo, proto byste měli mít možnost si jej vyzkoušet už v obchodě. Důležité je to, jak je lehátko tvarované a jeho polohování. Polohovat může jít nejen opěradlo, ale i část, na které leží nohy, což je samozřejmě při delším odpočinku výhoda. Pozornost byste měli věnovat i materiálu, ze kterého je lehátko vyrobeno. Zvlášť pokud si jej pořizujete k bazénu, kde je větší vlhkost, vězte, že dřevo bude vyžadovat speciální údržbu. Na druhou stranu, není nad přírodní materiál a za trochu té práce to jistě stojí.

Venkovní  obývák

Současný trend velí zařídit si i terasu tak, jako by šlo o další plnohodnotnou místnost. Nejde jen o to, že se ven stěhují koberce, světélka a spousta různých dekorací, také nábytek připomíná čím dál víc ten interiérový. U některých pohodlných sedacích souprav byste proto na první pohled nepoznali, že jsou určené k venkovnímu použití. Dokonce se dnes už vyrábějí pohodlné polstry na venkovní sedačky, které nemusíte uklízet před deštěm a i po lijáku si na ně lze za chvíli sednout.

Skvělé poležení

Ovšem nejen venkovní obývák, outdoorová může být také ložnice. Na trhu jsou totiž i venkovní postele. Ty nejluxusnější mají obvykle zatahovatelnou zástěnu a jsou stíněny a před nepřízní počasí chráněny nebesy. Oblíbené jsou též modulární sestavy, z nichž lze postel složit a když vám přijde na návštěvu víc lidí, lze ji zase rozdělit na menší pohodlné sedáky. Protáčejí se vám při pohledu na ceny venkovních postelí panenky? Pokud máte někde pod stromy dostatečně rovný kus trávníku, můžete si tu zařídit ložnici i mnohem skromněji.

Poslouží k tomu odolná pikniková deka, která neprovlhne, doplněná polštářky, případně lehkým přehozem či přikrývkou. Existují dokonce speciální venkovní polštářky odolné vůči vodě i slunečnímu záření, tak neváhejte a relaxační zónu si na zahradě zařiďte už nyní.

Fotogalerie
1 fotografie

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana červencového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení