Tentokrát jsme to na návštěvu z redakce neměli příliš daleko. Pozval nás totiž mladý sympatický zpěvák Jen, který bydlí v novostavbě v Holešovicích. Byt si před sedmi lety vybral hlavně kvůli blízkosti vody a nádherným výhledům.

„Na tenhle byt mě vlastně přivedla moje maminka. Když zjistila, že se staví Prague Marina, hned mi o tom řekla. V rodině totiž máme všichni rádi vodu.“ A další plus, které si na svém bytě nemůže vynachválit? Samostatná pracovna, kde nejvíc místa zabírají hudební nástroje.

Když se do ní vstoupí, je na první pohled poznat, na co všechno Jen hraje. „Na klavír, na kytaru, na basovou kytaru a na bicí, ale na ty jen základně, hodí se mi to, když skládám hudbu, dokážu díky tomu lépe aranžovat skladby,“ vyjmenovává Jen. „Už když jsem byt kupoval, věděl jsem, že tady bude hudební místnost. Nejprve jsem ji chtěl odhlučnit, ale nakonec jsem vše vyřešil elektrickými nástroji, které si můžu pouštět do sluchátek.“ Jenže všechny nástroje tu elektrické nejsou.

V hlavní obytné místnosti stojí na čestném místě u okna klavír. „Hned jsem věděl, kam ho přesně postavím. I když kvůli němu mám občas potíže,“ směje se zpěvák. „Párkrát mi sem přišla mladá maminka z prvního patra domluvit, abych přestal hrát, že jí budím dítě. Ale jinak se mi tu bydlí skvěle. V létě jsem co nejvíc na terase, dokonce tam i často spím. Miluju slunce, takže jsem si sem nakonec nedal ani žádné zastínění. Jsem na sluníčku závislý.

„Do nového bytu jsem si nic z toho starého nepřestěhoval. Tedy až na moje milované lego. Říkal jsem si, jestli ho nemám před vámi radši schovat,“ přiznává se Jen. „Mám ho rád odmalička a nepustilo mě to doteď.“ V hlavní obytné místnosti, která se otevírá celou prosklenou stěnou na terasu k řece, je minimum nábytku. „Chtěl jsem, aby to tu dýchalo a aby tu hrálo hlavně světlo zvenku.“ Zajímavým prvkem je betonová stěrka na stěně, která se táhne až do kuchyně. „To mi poradila architektka Kristýna Urbanová. Navrhla i kuchyň a veškeré úložné prostory.“

Kuchyňská linka je velmi jednoduchá, avšak šikovně vymyšlená. Za skříňkami bez úchytek se skrývají vestavěné spotřebiče – lednička, mrazák a myčka. Zajímavé jsou i skryté elektrické zásuvky a prosvětlená stěna za linkou, která se rozsvěcuje pomocí dálkového ovládání. Podobné úložné prostory s osvětlením navrhla architektka v předsíni a vše ladí s vestavěnou skříní v ložnici. „S tou byl trochu problém,“ upozorňuje nás Jen. „Posuvné dveře jsou totiž hodně široké a těžké, dělané na míru. Tahali je sem po schodech asi v pěti lidech, ale nakonec to naštěstí zvládli.“

Ač má Jen rád neutrální barvy, na radu architektky si do obývacího pokoje pořídil výrazně tyrkysovou pohovku, která je sladěná s jednou poličkou zajímavé knihovny, také vyrobené na míru. Nejvíc ale stejně zaujme dvojice stropních světel. Na ta zpěvák čekal dlouhých šest let.

„Začal jsem teď číst knížku o minimalismu, kde se říká, že člověk má mít jen ty věci, které pravidelně používá a které má rád. A ani já nechci nic kupovat zbytečně. Jsem proto moc rád, že jsem si počkal na tyhle originální kousky od českého výrobce Bomma. Jinak se spíš chci věcí zbavovat, než abych si pořizoval nové. Rozmyslel jsem si i to, že bych si koupil surf. I když rád surfuju a v bytě by se krásně vyjímal, došlo mi, že je to zbytečné. Vždyť si ho můžu vždycky půjčit. Prý když si necháte jen ty věci, které používáte každý den, máte klidnější život a míň se stresujete. Myslím, že na tom něco je, ale určitě nepůjdu až takhle do extrému. Nedávno jsem se však zbavil spousty knížek, o kterých jsem věděl, že už je nikdy nevezmu do ruky. To jsem rád,“ uzavírá naši návštěvu sympatický zpěvák.

Fotogalerie
10 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana magazínu Blesk Bydlení na měsíc listopad 2020
Autor: archiv Blesk Bydlení