Proč si ji dát
● Nutričně je cuketa lehká – obsahuje málo kalorií a skoro žádný tuk.
● Naopak je bohatá na vlákninu, vitamin C, draslík a antioxidanty.
● Pomáhá trávení, hydratuje tělo a podporuje imunitu.
● Oblíbená je i při dietách, protože zasytí, aniž zatíží žaludek.
● Cuketa je navíc téměř bez alergenů, a tak je vhodná i pro děti či seniory.
● Lékaři ji doporučují při zánětech, otocích a při problémech s tlakem.
Kdy být opatrní
Přezrálé cukety mohou obsahovat přírodní toxin zvaný kukurbitacin, který způsobuje nevolnost, průjem i zvracení. Typicky ho poznáte podle hořké chuti – takové plody okamžitě vyhoďte. V některých případech může cuketa nadýmat, zvlášť pokud ji jíte syrovou. A lidé s citlivým trávením by ji měli konzumovat opatrně.
Tipy do kuchyně
● Mladé cukety neškrábejte.
● Nejlepší cukety jsou mladé, štíhlé a pevné na dotek.
● Na jejich velikosti záleží: větší kusy často obsahují více vody, méně chuti a semena uvnitř.
● Grilujte s olivovým olejem a česnekem.
● Plňte masem, sýrem nebo kuskusem.
● Přidejte do perníku místo jablek.
● Vyzkoušejte i cuketovou polévku nebo pesto.
Cuketová nádivka
POTŘEBUJETE: 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek krupice (či hrubé mouky), 4 vejce, ¼ kg salámu (nemusí být, ale může), ½ hrnku sýra, ½ hrnku cibule, česnek, pepř, sůl, trochu prášku do pečiva, ¼ hrnku oleje.
POSTUP: Vše smýchejte a vlijte na vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír) a dejte do předem vyhřáté trouby na 160 – 170 °C a asi na 30 minut.
Cuketový perník
POTŘEBUJETE: 2 hrnky nastrouhané cukety (cca 300 g, nahrubo), 2 vejce, 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý), ½ hrnku oleje (slunečnicový nebo řepkový), 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru (volitelně), špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo čokoládových kousků.
Na povrch (volitelné): domácí poleva (např. čokoláda + smetana), moučkový cukr posypání nebo marmeláda strouhaný kokos.
POSTUP: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte nahrubo, a pokud pustí hodně vody, lehce ji vymačkejte – ale ne úplně do sucha. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny. Přisypte prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření, promíchejte. Vmíchejte nastrouhanou cuketu, ořechy nebo čokoládu.
Těsto nalijte na připravený plech a uhlaďte. Pečte 30 – 35 minut (zkoušejte špejlí). Vychladnutý perník posypte moučkovým cukrem nebo potřete marmeládou či čokoládovou polevou.
Tipy: Cuketu nemusíte loupat, pokud má tenkou slupku – barva bude trochu zdravější. Těsto se dá upéct i ve formě na muffiny – stačí zkrátit dobu pečení na 20 – 25 minut.
Margit Slimáková o oblíbené cuketě: Jak poznat, kdy je jedovatá? Videoredakce ženských titulů