Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Proč se vztahy na jaře rozpadají? Má to jednoduché vysvětlení!

Proč se vztahy na jaře rozpadají? Má to jednoduché vysvětlení!
8. dubna 2024 | 05:00

Udržet si dlouhodobý vztah je fuška, a i přes velkou snahu dvojice se vztahy rozpadají po celém světě každý den. Proč je tomu tak ale hlavně na jaře? Proč máme pocit, že nám partner přestal rozumět, nebo že náš vztah už za moc nestojí? Proč v konečném důsledku i my samy ztrácíme jakoukoli motivaci na vztahu pracovat?

Stále více lidí se buď rozvádí, rozchází, nebo se ani nevezmou. Naše prababičky nám můžou být obrovským příkladem, když jejich vztahy dožily do smrti. V té době znaly své jasné role – muž byl živitelem a vůdcem rodiny a žena se starala o děti a domácnost. Teď už to tak jasné není. V životě se nám nabízí více možností na výběr než kdy předtím – počínaje prací, toho, co můžeme mít, kým můžeme být, až po to, koho můžeme mít vedle sebe, a jaký partnerský svazek s tím druhým můžeme vézt.

VIDEO: Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka:

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

U mnoha lidí se stává, že z čím více možností mají na výběr, tak si jednu možnost nejsou schopni vybrat – hůře se vybírá ze sta než například ze dvou. Tím, že víme, kolik možnostíí příležitostí nám dnešní svět nabízí, tak si ve svém podvědomí pohráváme s myšlenkou, že lepší je ze vztahu odejít, než v něm setrvat a vyřešit jeho problémy, ostatně jako to bylo za našich prababiček. A je jasné proč. Nynější možnosti a příležitostí, jaké se nám dnes nabízejí, naše prababičky v takové míře dříve neměly, tak i vztahy vypadaly jinak. Známe pořekadlo – „komu se nelení, tomu se zelení“, a ony neměly častokrát ani příležitost zlenivět. O tom, jak dnes žijeme my, se to říct nedá. Dnes je mnohem těžší nezlenivět při všech vymoženostech, které svět nabízí. Raději tak častokrát necháme partnera odejít, protože je to ta jednodušší varianta.

Probouzíme se s přírodou

Tento fenomén – raději odejít za něčím novým, než vyřešit chyby vztahu, a setrvat v něm, se znásobňuje o to více na jaře. Příroda začíná kvést, probouzet se, a začíná jakási nová fáze jejího koloběhu. Člověk najednou také začne víc přemýšlet a toužit buď po změně, nebo po něčem novém, a nemá ani pomyšlení na chuť na vztahu pracovat. Zkrátka jde v souladu s přírodou, a je na každém jedinci z partnerského vztahu, zda tuto „novou fázi“ překoná, nebo zleniví a odejde.

„Pamatujte si, že nejlepší vztah je ten, ve kterém je vaše vzájemná láska větší než vaše vzájemné potřeby.“ — dalajlama

To, že toužíme po něčem novém, nebo nejsme ve vztahu spokojeni, pak způsobuje několik situací, které nás nakonec k nepříjemnému rozloučení se s partnerem přivedou.

Konec intimity

Vášeň pomalu vyprchává a sex se stává rutinní až nudnou záležitostí. Pár má pohlavní styk jen jednou začas. Partneři se od sebe fyzicky vzdalují. Objímání, polibky a mazlení najednou rychle mizí a vztah ochladne natolik, že láska mezi dvěma jedinci postupně vyprahne a rozchod je nevyhnutelný.

Začne být nevěrný/á

K podvádění má jeden ze vztahu vždy nějaký důvod, a je ním například odcizení, špatný sex nebo další neřešené potíže. Podváděný nevěru většinou nevydýchá a vztah nedokáže obnovit. Rozchod je v tomto případě pro ně dosti často nejlepším řešením.

Začnete se hádat

Některé dvojice, které touží po změně, na sebe začnou být postupem času „alergické“. Vadí jim na sobě věci, kterých si dříve nevšímaly. Někdy vyvolávají hádky záměrně, aby mohly vytáhnout staré křivdy. Chtějí si na sobě vybít všechny své negativní emoce. Nekonečné hádky vedou samozřejmě pak k rozpadu vztahu.

Autor: Monika Vráblíková