Julia, která pochází z vesnice u ukrajinského Lvova, se zranila krátce poté, co na Ukrajinu zaútočilo Rusko. Nemocnice byly plné uprchlíků, zdravotníci přetížení a s takhle těžkým případem si neuměli poradit. A tak požádali o pomoc české kolegy. I když šance, že holčička přežije osmnáctihodinovou cestu nebyla vysoká, kdyby zůstala na místě, s jistotou by zemřela.

Julinka s maminkou na Ukrajině
Autor: M. Golobrodska

Elastická tkáň

Lékaři v Česku tehdy dokázali holčičku zachránit. Nyní se Julia do Prahy vrátila, aby jí mohli místo zjizvené tkáně voperovat speciální umělou kůži. Klinika popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ji ve střední a východní Evropě použila vůbec poprvé. Firma z Austrálie, která ji vyrábí, ji nabídla coby dar.

Jizvy u dětských pacientů nerostou tak rychle jako celé tělíčko. Materiál, který voperujeme, si můžeme představit jako podložku, která umožní vznik elastické tkáně,“ vysvětlil docent Robert Zajíček, přednosta kliniky popálenin.

Při operaci, kterou na Vinohradech provedli v úterý, asistoval i Vasyl Savčyn (64), vedoucí popáleninového centra Oblastní nemocnice Lvov, aby mohl získané zkušenosti uplatnit na Ukrajině. Tam se vrátí i Julia. „Budou potřeba ještě další operace, ale nejdůležitější je, že holčička žije,“ říká Savčyn.

V těle se rozpadne

Umělá kůže BTM Polysorb je unikátní materiál, který zabrání infekci a umožní tělu vytvořit si vlastní kolagenová vlákna. Pak se v těle rozpadne. Bez něj by popálené dítě trpělo velkými bolestmi, mělo omezený pohyb v místech, kde bylo popálené. Popáleninová klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ji voperovala nejen Julii, ale ještě jednomu malému českému pacientovi.

Fotogalerie
26 fotografií