Olgoj chorchoj zaměstnával nejen mysl vystrašených kočovníků, ale také badatelů a vědců. Dlouhá léta hledali odpověď na otázku, co to je olgoj chorchoj.

Báje? Chiméra? Přízrak, či skutečný živočich?

Podle lidových vyprávění, kdo obávanou příšeru spatří, je synem smrti. Tradovalo se o něm, že je to něco jako obrovský červ, velké jelito naplněné krví. Žije pod povrchem pouště, a zastihne-li ho někdo náhodou venku, je extrémně nerudné a okamžitě útočí. Zabíjí snad něčím, jako je elektrický výboj, či sprškou nějakých smrtících chemikálií. Strach má velké oči Lidská pověrčivost a strach dokážou vytvořit ledacos. Vše nasvědčuje tomu, že fantazii kočovníků inspiroval hroznýšek tatarský.

„Je to malý, ale robustní had s válcovitým tělem. Většinu času tráví pod zemí a svou kořist, drobné obratlovce, loví prudkým výpadem z hloubi země,“ říká kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský. Proč právě hroznýšek tatarský? Podle něj by odpovědí mohla být mimořádná variabilita hadů a schopnost v určitých mimořádných podmínkách dosáhnout mimořádné velikosti.

„Sám jsem v souboru několika desítek hroznýšků viděl jedince, který se nejen délkou přes jeden metr, ale i tělesným rámcem zcela vymykal běžnému obrazu svého druhu,“ dodává kurátor. A nejspíš proto, že má strach z hadů velké oči, zrodil se obávaný písečný červ olgoj chorchoj.

Fotogalerie
7 fotografií