Každý panák Jägermeister v sobě obsahuje 56 výtažků z vybraných bylin, ovoce, květů a kořínků rostlin. Právě jejich kombinace je základem jeho nezaměnitelné a vyhledávané chuti. Přírodní ingredience jsou přitom od počátku určující i pro celkový přístup výrobce likéru, který si od přírody bere jen to, co je sama schopná nahradit. Přitom v současnosti význam tohoto postoje roste.

V uplynulém roce bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí. Dopady klimatických změn na životní prostředí jsou nepopiratelné a potřeba chránit planetu je ve 21. století zcela zásadní. Proto se Jägermeister již v minulosti zavázal do roku 2030 celosvětově snížit svou celkovou uhlíkovou stopu o 42 procent.

Šetrnější doprava i balení

Svých závazků dosahuje Jägermeister i zdánlivými maličkostmi, které si člověk při jeho pití na večerní zábavě a při jiných podobných příležitostech nemusí vůbec uvědomit. Jednou z nich jsou etikety láhví, které jsou od roku 2022 vyráběné z plně recyklovatelného papíru.

Také balení krabic pro bezpečnou dopravu láhví bylinného likéru doznalo změn, kdy klasický karton nahradila lehčí vlnitá lepenka, která více šetří přírodní zdroje. „Právě změny v dopravě a logistice jsou pro naše cíle důležité, například pro dovoz zboží z Velké Británie od společnosti William Grant and Sons využíváme místo kamionů vlakovou dopravu a jen tím v Česku a na Slovensku ročně uspoříme 164 tun emisí CO2,“ říká Jiří Štětina, generální ředitel firmy Mast-Jägermeister pro Česko a Slovensko.  

Autor: Mast-Jaegermeister CZ s.r.o.

Správná teplota hraje roli

Novinkám se nevyhnuly ani tradiční panáky a party zkumavky Jägermeister. Vyrábí se ze stoprocentně recyklovatelného skla, respektive plastu a na akcích jsou opakovatelně použitelné. Součástí servírovacího rituálu je i teplota, kdy pro dosažení výjimečného chuťového zážitku má být bylinný likér podáván ledově namražený.

Právě teplota hraje významnou roli i při redukci emisí uhlíku během skladování oblíbeného bylinného likéru. „V Česku a na Slovensku jsme v našich skladech snížili maximální teplotu vytápění na 14 stupňů Celsia. Jen díky tomuto opatření ušetříme 10 procent elektrické energie,“ doplňuje Jiří Štětina s tím, že do hodnot trvale udržitelného rozvoje se mají možnost zapojit i zaměstnanci Jägermeister například dobrovolným vysazováním stromů ve svém okolí či podporou místních komunit.