Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Lenka Filipová slaví sedmdesátku! Speciální valentýnské narozeniny oblíbené zpěvačky

14. února 2024 | 06:00

Známá zpěvačka, šansoniérka, kytaristka, hudební skladatelka a textařka Lenka Filipová právě dnes slaví své sedmdesáté narozeniny. A to právě v nejzamilovanější den, ve svátek svatého Valentýna! Je to neuvěřitelné, ale Lenka na svůj věk vůbec nevypadá. Stále jí to krásně zpívá. Pojďme zavzpomínat na její tvorbu a písničky, které máte rádi – třeba na profláknutý song Zamilovaná. A co vlastně podle numerologie znamená datum 14. února?

Kytara jako celoživotní láska

Svůj hudební talent zdědila po rodičích. Tatínek byl herec a maminka učitelka hudební výchovy, kterou nikdo neviděl jinak než s kytarou. Zdálo se, že kytara bude celoživotní láskou také Lenky, ta hru na tento nástroj vystudovala na Pražské konzervatoři. A od kytary nebylo daleko ke zpěvu. Koncertovala v zahraničí už od šestnácti, a to s Brněnským rozhlasovým souborem lidových nástrojů. Zjistila, že se může docela dobře uživit svým hlasem, proto kromě zpívání i moderovala a interpretovala poezii Vítězslava Nezvala, kterou zhudebnil známý kytarista Štěpán Rak. Občas vystupovala se skupinou Spirituál kvintet. V 70. letech dokonce hrála i v Semaforu a zpívala s Orchestrem Karla Vágnera po boku Hany Zagorové nebo se skupinou Flop Karla Zicha.

VIDEO: Lenka Filipová na křtu posledního alba Žbirky: Mám stažený žaludek!

Video se připravuje ...
Lenka Filipová na křtu posledního alba Žbirky: Mám stažený žaludek • VIDEO: David Turek

Pomohla Céline Dion v kariéře

První deska s názvem Zamilovaná jí vyšla v roce 1981 u Supraphonu. Studovala i v Paříži, kde také zpívala a natočila dvě desky. Právě písnička Zamilovaná se zrodila ve Francii a jejím tvůrcem je muzikant a zpěvák Francis Cabrel. Od roku 1984 Lenka Filipová vystupovala se svou vlastní skupinou nazvanou Domino. A zpívala také francouzsky, což bylo pro tehdejší diváky a posluchače vždy velmi příjemným zpestřením. A možná ani nevíte, že Lenka Filipová měla původně francouzsky zazpívat song Ne partez pas sans moi na soutěži Eurovize za Švýcarsko. Protože jí však tehdejším režimem nebylo umožněno vycestovat a zastupovat cizí zemi, nahradila ji začínající zpěvačka Céline Dion. Ta Eurovizi vyhrála a odstartovala tím svou závratnou kariéru, v níž jí vlastně Lenka nepřímo pomohla.

Dcera Lenny „se pomamila”

Lenka Filipová zůstala skromně u své kytary, a dokonce vytvořila kytarovou školu. Spoustu svých desek věnovala pouze instrumentální klasické kytarové hudbě. Ale ani zpívání nezanedbávala a získala řadu ocenění včetně umístění v první desítce Zlatého slavíka. Koncertuje stále a někdy i se svou dcerou Lenny, která „se pomamila” a která se stejně jako její máma stala zpěvačkou s nezaměnitelným hlasem. Lenka Filipová s otcem Lenny už nežije, zhruba před pěti lety ji opustil. Dál však zůstává aktivní a na muže nezanevřela.

14. února podle numerologie

Pokud jste se stejně jako Lenka Filipová narodili 14. února, možná vás bude zajímat, co o tomto datu říká numerologie. Astrologicky spadá tento den, a zároveň svátek svatého Valentýna, do znamení Vodnáře, který svým zrozencům předurčuje určitou nezávislost, průbojnost, inteligenci, komunikační schopnosti, přizpůsobivost a přátelskou povahu. Tito lidé nikdy nemyslí jen na sebe a jsou v kolektivu velmi oblíbení. Lidé narození 14. února mají podle numerologů velmi výrazné komunikační schopnosti, určité charisma a bezpochyby také talent. Jsou kreativní, cílevědomí, vnímaví, přístupní změnám, činorodí a podnikaví. Velkým plusem jsou jejich upřímnost, spolehlivost, pracovitost, odhodlání a dobrá schopnost překonávat překážky. 

Autor: Taťána Kročková