Hrají všemi barvami

Jakou barvu mají vaše zuby? Třeba světle žlutá je přirozená. Pod sklovinou se totiž skrývá žlutá vrstva dentinu, která prosvítá skrz průhlednou sklovinu. Tmavě žlutá o vás například prozrazuje, že pijete hodně kávy a kouříte. Odstíny hnědé znamenají, že se na vašich zubech hromadí hodně plaku. 

Nahromaděný plak odstraníte důkladným čištěním zubů a každodenním používáním ústní vody LISTERINE®. Jak poznáte, že jste se většiny zubního plaku zbavili? Přejeďte si jazykem po zubech. Když budou hladké jako sklo, splnili jste čištění na jedničku. 

Osypaly se

Máte na zubech bílé skvrny? Jsou způsobeny podpovrchovou demineralizací skloviny. Může za to nedostatek vitaminů a minerálů, pití kyselých nápojů nebo případný reflux. Sklovina je pak oslabená a snadno se v tomto místě vyvine zubní kaz. 

Bílé skvrny jsou dané ztrátou minerálů pod povrchem skloviny
Autor: Shutterstock

Bílé skvrny mohou také značit fluorózu. Ta vzniká, když přijímáte hodně fluoridů v době, kdy se zuby teprve vyvíjí, tedy v dětství. Nenajdete je jen v pastách, ale třeba i v mléku, rybách nebo obilovinách. Platí tedy, že všeho s mírou.

Věděli jste, že…

nejlepší prevencí proti zubním kazům je spolu s mechanickým čištěním zubů používání kvalitní ústní vody? LISTERINE® při dlouhodobém používání snižuje množství zubního plaku až o 56 %.

Mají taneční party

Viklají se na všechny strany a nechtějí s tím přestat? Dejte si pozor, protože tohle je opravdu problém. Proč vám zuby v ústech tancují?

Zanedbaná ústní hygiena způsobí problémy ve formě kazů, zánětu nebo třeba abscesu
Autor: Shutterstock

Skřípete zuby

Tento problém si nemusíte ani uvědomovat, protože skřípat zuby můžete hlavně během spánku. Když to děláte dlouhodobě, opotřebujete si tím zubní sklovinu. Řešením je pořídit si nákusnou dlahu.

Klubou se vám zuby moudrosti

Osmičky bývají nevyzpytatelné. Někomu nemusí vyrůst, ale jiným způsobují potíže. Při prořezávání mohou tlačit na ostatní zuby a ty se začnou viklat a křivit. 

Pokouší se o vás parodontóza

Jde o zánětlivé onemocnění dásní a okolních tkání. Vzniká z hromadění zubního plaku, který se postupně mění na zubní kámen. Obsahuje bakterie, které způsobují zánět, poškození dásní, kostí a vláken. 

Parodontóza může bolet jen mírně, nebo vůbec. Proto ji lidé často podceňují. To je ale velká chyba, protože končí úplnou ztrátou zubů. 

Obnažují se 

Ustupují vám dásně a odhalují se části zubních kořenů? Může jít také o jeden z příznaků parodontózy, ale ne nutně. Zuby jsou pak většinou citlivé a dásně krvácejí. Obnažené krčky vám říkají, že si špatně čistíte zuby. 

Projevem zánětu dásně je krvácení
Autor: Shutterstock

Jaké fatální chyby nejspíš děláte při ústní hygieně?

Používáte špatnou techniku.

Kupujete si nevhodné kartáčky. 

Nečistíte si mezizubní prostory.

Zapomínáte na ústní vodu. 

Ústní voda LISTERINE® odstraňuje bakterie, které zůstávají v ústech i po vyčištění zubů. Klinická studie tvrdí, že lidé, kteří používali 2× denně po čištění zubů ústní vodu LISTERINE®, měli 5× méně zubního plaku než ti, kteří ji nepoužili.*

Chcete pro své zuby to nejlepší? Používejte LISTERINE®.

Autor: LISTERINE®

*Bosma ML, McGuire, JA, Sunkara A, et al. Efficacy of professional flossing, supervised flossing and mouthrinsing regimens on plaque: a 12-week, randomized clinical trial. J Dent Hyg. 2022 Jun; 96(3);8-30.