Když jde o rodinný rozpočet, je dodavatel energie jedním z nejdůležitějších faktorů. Právě on se zasluhuje o to, kolik vlastně budete platit. A když ceny energií začínají kolísat, je důležité mít v zádech solidního partnera. Jak ho ale poznat?

Nejlevnější dodavatel energie neznamená nejlepší

Cena je hlavním aspektem. Ať se to někomu líbí, nebo ne. Nikdy byste se však neměli orientovat pouze podle částek, které po vás dodavatel energie na zálohách požaduje. Příliš nízká cena navíc častokrát bývá alarmující. Vedle té proto zaměřte svou pozornost na následující faktory:

  • počet zákazníků
  • jasné a srozumitelné podmínky
  • podmínky odstoupení od smlouvy
  • možnost úprav smlouvy
  • doba trvání kontraktu

Právě ty mohou leccos napovědět. Nikdy byste totiž neměli podepisovat smlouvu, které nerozumíte. V ideálním scénáři máte možnost rozporovat její některé body. A upravovat. Jedním z nich je například délka.

Autor: SPP CZ, a.s.

Jak je to s přechodem k jinému dodavateli

Pakliže jste vybírali správně, veškeré kroky za vás vyřídí nový dodavatel. Například u dodavatele energie SPP stačí udělit plnou moc a o zbytek se nemusíte starat. Samotná společnost za vás provede převod smlouvy tak, aby vám nehrozily žádné dodatečné pokuty.

Vyplatí se změna právě teď?

S výhledem na rostoucí energie může být změna dodavatele elektřiny řešením. V každém případě si však nejprve spočítejte, kolik můžete platit jinde. To vám umožní jakékoli internetové srovnání cen energií. Pokud uvidíte, že někde lze platit nižší částky, můžete si je zafixovat klidně na 2 roky dopředu.

Na své si ale přijdou i ti, kteří v budoucnu očekávají dramatický pokles. Abyste mohli „čarovat“ se smlouvou dle potřeby, je vhodné sáhnout právě po prověřeném dodavateli. Ten vám totiž nastavení doby trvání smlouvy umožní. Tak hodně štěstí s výběrem!