Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drogy jsou v Česku větší problém, než se zdá. Zkušenost s nimi má každý pátý

16. února 2024 | 06:00

Jsme světovými přeborníky v pití alkoholu, ale ani s tvrdými drogami nezůstáváme pozadu. Počty uživatelů jsou alarmující a bohužel neustále stoupají. Svůj podíl na tom má i velká benevolence naší společnosti k drogové problematice.

Šokující statistiky

43 % z dotazovaných přiznalo zkušenost s konopím, mezi mladistvými to bylo dokonce 27 %. Zkušenost s tvrdou drogou přiznalo 18 % populace a u mladistvých se jednalo o 10 %. Z průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti z roku 2023 vyplývá, že 24 % 16letých studentů užilo v posledních 12 měsících nelegální drogu. Realita je však výrazně horší, než co vyplývá z průzkumů. Velká část lidí ve vašem okolí drogy běžně užívá nebo je někdy zkusila a dost možná byste to do nich neřekli.

Nejohroženější skupina jsou mladí

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová vidí velký původ závislostního chování mladistvých především v rodině. Děti opakují vzory svých rodičů a následují je. Pokud rodiče před dětmi od mala kouří a pijí, pak to dítě považuje za normální. Je možné, že nebude pít alkohol, ale zkusí jinou aktuálně „cool“ drogu. Prevence by proto měla začínat v rodině a neznamená to děti strašit. Zvlášť v dnešní době je potřeba jim věnovat čas, umožnit jim toho co nejvíc zažít, vyzkoušet si různé aktivity a způsoby trávení volného času.

Jaké změny droga v mozku vyvolá?

V mozku se běžně vyplavuje dopamin, pokud ukojíme své základní životní potřeby. Ať už to je při jídle, sportu nebo třeba sexu, vyplaví se dopamin – hormon štěstí. Drogy umí působit na náš libostní systém a dokážou vyvolat, že se dopamin vyplaví mnohem víc, než je běžné. Jen pro představu: dobrá večeře dokáže zvednout hladinu dopaminu 1,5x, sexuální uspokojení 2x a například pervitin až 13x! Zkrátka lidský mozek vnímá drogy jako nepředstavitelně až extrémně příjemné. Tento prožitek je samozřejmě atraktivnější zejména pro ty, kteří běžná potěšení nezažívají každý den a hledají okamžité uvolnění bez námahy. (1)

Česko na drogách

Pochopit, co nám drogy způsobují v mozku, jaká jsou rizika závislosti a co nás k ní vede, sleduje dokumentární série Iva Bystřičana Česko na drogách. Nahlédnout do světa drog můžete od úterý 23. ledna na ČT2. Série navazuje na seriál Adikts, který má být klíčem ke komunikaci s mladou generací. Oba pořady jsou součástí přelomové kampaně ZKRATKY České asociace pojišťoven a Policie ČR. Cílem osvětové kampaně je zvýšit povědomí o látkových závislostech, dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí. Kampaň propojuje odborníky, umělce, média, preventisty, policii i státní správu, aby rozproudila diskusi o drogové problematice a prevenci.

Dokumentární série Česko na drogách ke zhlédnutí zde

Seriál Adikts můžete zhlédnout na iVysílání zde

Kampaň Zkratky
Autor: Archiv

Jak to vidí odborníci?

Experti na tuto problematiku se shodují, že prevencí pro mladé je také co největší informovanost a ukazování reality prostřednictvím internetu, sociálních sítí a televize. Odborník na regulaci drog Tomáš Sadílek k drogové prevenci pro mladistvé říká: „Jednoznačně se ukazuje, že jediné, co funguje, je pravda a racionální popis věci. Bez jakéhokoliv nátlaku. Popis a informovanost, jak se ukazuje, můžou mít velmi dobrý účinek. Někdo zase může argumentovat, což se vlastně děje, že tím akorát dáváme návod. Ve skutečnosti je to ale návod na bezpečné chování, které může zachránit životy, když už se s návykovými látkami mladistvý setká.“ (2) Jeho slova jen potvrzuje další znalec, tentokrát odborník na vzdělávání mladistvých Petr Chára ze Scholastic Consultancy: „Pokud jde o nejlepší metodiku pro výuku prevence v čemkoliv, neexistuje na to univerzální recept, jak to nejlépe a nejúčinněji dělat. Je ale zřejmé, že klasické besedy a pasivní přijímání informací už nejsou pro dnešní mládež atraktivní a moc to nefunguje. Je skvělé, že vznikl hraný high-end seriál, který je pojatý v duchu současných světových seriálů pro mladé a který je digitálně dostupný.“ (3)

1 Rozhovor heroine.cz, vydáno 23. 1. 2024, https://www.heroine.cz/spolecnost/vychovat-narkomana-je-prekvapive-jednoduche-rika-autor-dokumentu-cesko-na-drogach

2 Rozhovor idnes.cz, vydáno 11. 2. 2024, https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/hhc-regulace-tabak-zavilosti-drogy.A240209_081205_ekonomika_rts

3 Komentář E15, vydáno 2. 2. 2024, https://www.e15.cz/nazory-a-analyzy/ma-serial-adikts-smysl-videt-nazivo-ulici-plnou-drogove-zavislych-je-ta-nejlepsi-prevence-1413382  

Autor: REDAKCE