Skutky, které se měly malým chlapcům v bytě na Praze 10 u náhradních rodičů dít, jsou v obžalobě popsány skutečně hrozivě. Dopouštět se jich měl především partner muže, který měl děti svěřené do své péče.

V blíže nezjištěném počtu případů je vícekrát fyzicky potrestal tak, že je nepřiměřeným způsobem bil rukou a dále i dosud blíže nezjištěnými předměty všude po těle, v případě jednoho z poškozených i včetně genitálií,“ uvádí obžaloba.

S oběma chlapečky měl obžalovaný P. nakládat velmi hrubým způsobem, podle obžaloby měl s nimi házet o zem nebo o skříň, měl je zavírat do úložného prostoru gauče, nebo sprchovat střídavě ledovou a vařící vodou.

Když je sprchoval, tak jim hrubě prováděl osobní hygienu, kdy jim bolestivě přetahoval předkožku a myl konečník,” stojí dále v obžalobě. Tím ale výčet hrůz, které si měly děti prožít, stále nekončí. Partner poručníka proti nim také měl štvát psa, nadávat jim slovy, že je zabije, nebo vyhodí z okna. Mladšímu z dvojice chlapců měl nezjištěným způsobem dokonce zlomit holenní kost.

Do rukou partnerů byli chlapci svěřeni v roce 2019 ve věku pěti a čtyř let. Server IDnes.cz informuje, že tehdy devětadvacetiletý L. chlapce dostal do péče, jelikož se o ně nemohla starat jeho sestra, která je údajně nesvéprávná a sama se o ně postarat nemohla.

Byl jsem přísný, ale v dobrém

Obžalovaní muži odmítají, že by děti týrali. „Byl jsem přísný, ale bylo to v dobrém, chtěl jsem pomoci s výchovou. Kluci dostali pohlavky, přiznávám i to sprchování, že z toho mohli mít strach. V bytě byl malý bojler, nebyl tam dostatek teplé vody, mohli se sprchovat studenou, ale určitě ne vařící vodou,“ řekl podle serveru iDnes.cz v úterý u soudu obžalovaný P.

Zlomenou nohu měl pak vysvětlit tím, že kluk spadl ze schodů. Jelikož neplakal, on a partner si mysleli, že se jedná jen o drobnější úraz. Obžalobu však odmítá i L.: „Nikdy jsem děti neměl. Nemůžu vyloučit, že bych něco zanedbal, ale snažil jsem se, jak mohl,“ píše iDnes.cz. Obžalovaný P. následně soud požádal, aby hlavní líčení pokračovalo v jeho nepřítomnosti. Partneři se měli rozejít krátce poté, co jim byly děti odebrány. 

Ve středu soud přehrál nahrávku výpovědi mladšího poškozeného chlapce. Kvalita zvukového záznamu byla ale velmi špatná a veřejnost z ní neměla šanci příliš pochytit. Srozumitelná byla například část, kde chlapec popisoval, jak mělo probíhat koupání s obžalovaným P. „Když nás sprchoval tak to byla hodně horká voda,“ řekl chlapec vyšetřovatelce. Když se jej následně zeptala, zda voda byla tak horká, že ho pálila, odpověděl, že ano.

Jako svědkyni si soud předvolal také sedmašedesátiletou Soňu, které byly děti svěřeny do dočasné péče, než se pro ně najde nová rodina. Ta dosvědčila, v jakém stavu se k ní chlapci dostali. „Čtrnáct dní před Vánoci mi volala sociálka, zda můžu přijmout dva chlapce. Chtěla bych těm pracovnicím moc poděkovat. Když viděli stav mladšího z chlapců, cestou z Prahy se zastavili v nemocnici v Mladé Boleslavi. Tam zjistili, že má zlomenou nohu a spoustu modřin,“ uvedla svědkyně u soudu.

Tělo samá modřina a panický strach

Děti k ní byly přivezeny 23. prosince 2019. Podle slov svědkyně byly děti dobře oblečené a měly i nějaké drahé hračky. „Potom jsem si všimla, že mladší z kluků je samá modřina. Překvapilo mě, že je má i na hlavě, třeba na čele, to nebylo z běžných úrazů,“ popsala Soňa.

Na starším z bratrů ale žádné pohmožděniny nespatřila. Časem prý vypozorovala, že mají děti panickou hrůzu ze slova házet: „On vždycky říkal: Já nechci vyhodit, nikam mě neházej prosím. Pak říkal, že strejda Péťa je někam házel, že prý na skříň, nebo na podlahu,“ sdělila pěstounka soudu.

U dětí se podle ní ale objevovaly i další náznaky špatného zacházení: „Například jsem jim vyprávěla pohádku a on začal najednou vyděšeně říkat, že co když přijde strejda Péťa.“ Popsala také, že s chlapci měla před usínáním rituál, při němž chlapce políbila nejprve na čelo a následně na pusu. „Vyloženě nechutné bylo, když mi starší z chlapců při té puse začal cpát jazyk do pusy,“ řekla svědkyně.

P. v obžalobě čelí obvinění ze zločinu týrání svěřené osoby, státní zástupkyně pro něj navrhuje trest v polovině zákonné trestní sazby, která je v rozmezí 5-12 let odnětí svobody. Poručník L. se pak podle obžaloby dopustil přečinu ohrožování výchovy dítěte, státní zástupkyně Barbora Kvášová pro něj navrhuje trest odnětí svobody na 33 měsíců s tří a půl letou zkušební dobou. Obžaloba mu klade za vinu, že se nezajímal o původ modřin a strachem, který děti z jeho přítele měly si vynucoval jejich poslušnost.

Fotogalerie
4 fotografie