Kvůli Parkinsonově chorobě, jež jí znemožnila nejenom hrát v divadle a před kamerami, ale také se věnovat pedagogické činnosti, se Jana Hlaváčová stáhla již před lety z veřejného života. K vážné nemoci se navíc přidaly deprese a před pěti lety i smrt milovaného manžela, herce Luďka Munzara (†85). O víkendu ho pak herečka, po které zůstala řada nezapomenutelných filmových a seriálových postav (například okouzlující zdravotní sestra Tonička z Básníků), následovala do nebe. Všechny nyní zajímá, jak to bude s jejím pohřbem.

Na facebookových stránkách Divadla na Vinohradech, kde byla Hlaváčová členkou souboru od roku 1992 a za dvacet let angažmá zde vytvořila dvacet významných rolí, se objevila odpověď na tuto otázku. Do Divadla na Vinohradech totiž herečka přešla v turbulentních devadesátých letech z angažmá v Národním divadle, kde působila v letech 1965–1990. Tehdy odešla společně s manželem, jelikož oba zásadně nesouhlasili se směrem, kterým se ubírala činohra. Nevraceli se tam dokonce ani coby diváci...

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla Videohub

„Nechtěl jsem hrát divadlo s lidmi, kteří tam přišli, protože jejich názory byly diametrálně jiné než moje,“ citovaly v roce 2010 Novinky.cz zklamaného Munzara. „Můj vztah k Národnímu divadlu byl obrozenecký, národovecký a oni tam začali hrát jako v malém sklepním divadle. Národní divadlo není jen ta budova, to je součást našeho kulturního dědictví. Jestli někdo tu tradici ironizuje a posmívá se jí, tak se posmívá svým předkům.“ Jeho paní, která přiznala, že z jedné divadelní hry pod „novým vedením“ museli s manželem o přestávce utéct, s ním v tom byla za jedno.

Přesto však to nebudou Vinohrady, co by se daly považovat za její „domovské“ divadlo (byť třeba na počátku kariéry byla aktivní i v Divadle J. K. Tyla v Plzni), kde se s ní veřejnost naposledy rozloučí. Na její přání a přání rodiny bude její pohřeb vypraven Národním divadlem,“ uvedlo vedení vinohradského divadla. Poslední rozloučení tedy proběhne ve „zlaté kapličce“ – konkrétně v pátek 26. ledna v 11 hodin. Hlaváčové se tak dostane podobné cti jako třeba hercům Janu Třískovi (†80), Václavu Postráneckému (†75) či právě Janinu manželovi Munzarovi.
Fotogalerie
43 fotografií