Máme za sebou 19 zápasů

Většina týmů odehrála během podzimu v rámci FORTUNA:LIGY 19 zápasů, ten poslední 16. nebo 17. prosince. Některé týmy ale zatím odehrály o zápas méně, konkrétně Slavia Praha, Viktoria Plzeň, Olomouc, Baník Ostrava, Teplice, Pardubice, Karviná a Zlín. Řečí čísel, devatenáct kol za sebou má přesně polovina týmů, zbytek má ještě jeden zápas podzimní části před sebou.

Jak vypadá tabulka po podzimní části?

Na vrcholu přezimuje pražská Sparta, která získala dohromady 50 bodů, na druhém místě je s 5bodovou ztrátou Slavia Praha, která má ale zápas k dobru. Na třetí příčce se aktuálně usadilo Slovácko, které má stejně bodů (35) jako čtvrtá Plzeň. Ta má opět jeden zápas k dobru.

Pátá je Olomouc s 28 body a šestý Baník Ostrava s 27 body. Následují týmy Mladá Boleslav, Slovan Liberec, Bohemians Praha, Hradec Králové, Jablonec, Teplice, Pardubice, Karviná, na posledních dvou příčkách pak Zlín se 14 body a České Budějovice s 11 body. Rozdíl mezi prvním a posledním týmem je tedy 39 bodů.

Pražská S tak poměrně rychle odskočila ostatním týmům, na jaře se máme na co těšit. Sparta má na svém kontě 16 výher, 2 remízy a jen 1 prohru, Slavia pak 14 výher, 3 remízy, 1 prohru, ale také odehrála o zápas méně.

Ve srovnání s loňským ročníkem je situace maličko jiná, po loňské podzimní části ligové tabulce vévodila Slavia, na druhém místě byla Plzeň a až na třetím Sparta.

O góly jde především

Každého fanouška potěší, když síť v bráně rozvlní gólová radost. Nejlepší útok má podle počtu vstřelených branek v letošním ročníku pražská Sparta, která síť rozvlnila 47x, následuje jí Plzeň s 45 vstřelenými brankami. Slavia jich vstřelila „jen“ 35.

Když se naopak podíváme na obranu, pak má Sparta rozdíl +34, Slavia +22 a Plzeň +20. Velmi zajímavé jsou pro fanoušky i počty penalt, které patří mezi témata, která budí emoce. Stejně jako udělování červených karet. Nejvíc pokutových kopů kopala Slavia, a to 8, následuje Plzeň s 5 penaltami. Sparta má na svém kontě 3 pokutové kopy. Když se podíváme na červené karty, pak jich nejvíc dostala za podzimní část Sparta, a to hned 6. Slavia má jednu, Plzeň žádnou.

Autor: pixabay

A co nás čeká dál?

Jarní část odstartuje 20. kolem, které se hraje ve dnech 10. a 11. února, následovat bude 13. února dohrávka 17. kola. Posledním kolem základní části je 30. kolo, které se odehraje 27. dubna 2024, následovat bude 5 kol v nadstavbě.

Týmy se podle umístění v tabulce po základní části rozdělí do několika skupin, a to následovně. Prvních šest týmů si zahraje ve skupině o titul, další 4 týmy budou hrát o umístění, 6 nejhorších týmů tabulky pak bude hrát skupinu o záchranu. Jak se týmům daří můžete sledovat na 24live.com ZDE.