Jak to bylo od 90. let?

Ceny řidičáků na skupinu B stoupají neustále, jen to bylo vždy pozvolna, nikoli skokově jako v posledním období a pravděpodobně i v roce příštím díky výše zmíněným důvodům. Zatímco v roce 1994 vyšel kurz v autoškole v průměru na 3,5 tisíce korun, dneska je to kolem 20 tisíc. Od počátku u toho byla Autoškola NOBE a podílela se po celou dobu na zvyšování standardů celého oboru.

Autor: ČSÚ

Jaké jsou příčiny zdražování?

K hlavním důvodům nárůstu cen patří inflace, která zvedla ceny práce, vozidel, pohonných hmot, prostor i náhradních dílů. Učitelé autoškol i zkušební komisaři jsou v celé republice vytížení a nevypadá to, že by se to mělo v dohledné době obrátit k lepšímu. Zájem o jejich služby, ale neustále roste, vždyť do autoškol se nechystají jen sedmnáctiletí, ale přicházejí i populačně silné ročníky.

Jak je to v jiných zemích Evropy?

Mladí lidé si vybírají autoškolu nejčastěji podle rychlosti kurzu a hlavně jeho ceny. Je fakt, že v rámci Evropy patří české autoškoly k nejlevnějším. Třeba mladý Němec za řidičák zaplatí v přepočtu minimálně 36 tisíc korun, dražší jsou řidičáky i v Rakousku. Ve Švédsku řidičák vyjde v přepočtu na 40 až 60 tisíc korun, ve Španělsku asi na 1000 eur, tedy na 24 tisíc korun. Ve Francii vyjde řidičák skupiny B na 1800 až 2000 eur (43 tisíc až 48 tisíc korun). Také v Nizozemsku byte se docela prohnuli, v průměru se cena béčka pohybuje kolem 3000 eur (72 tisíc korun). A na srovnatelném Slovensku zaplatíte za řidičák 900 až 1100 eur (22 až 26 tisíc korun), Bratislava je ještě dražší.

Zájemci o kurz v autoškole zpozorněte

V největší a nejlépe hodnocené autoškole v Česku, NOBE drží ceny do poslední chvíle ještě na stejné úrovni. Ti, kteří stihnou podat přihlášku ještě do konce roku 2023, si tak mohou zajistit letošní cenu kurzu a nastoupit do něj až dle svých možností během roku 2024.

Přihláška do autoškoly

Autor: Autoškola NOBE - Česká republika s.r.o.

Nedostanete sice nic zadarmo, ale v poměru cena/kvalita se to jistě vyplatí. Jako všichni ostatní studenti budete mít v týdnu garantovaný počet jízd, takže se váš výcvik nebude zbytečně protahovat, navíc máte po celou dobu jednoho lektora a totéž vozidlo včetně závěrečné zkoušky.

Máte raději splátky?

Pokud nemáte hned od začátku celou částku v hotovosti, může být pro vás řešením autoškola na splátky. Kterýkoli kurz lze zaplatit v měsíčních splátkách, jejichž výše se pohybuje kolem tisícovky. Autoškolu může absolvovat úplně každý podle svých finančních i časových možností – v NOBE jsou přizpůsobiví.

Taktika, která se vyplácí?

Značka NOBE je na trhu už přes třicet let a podle předních vyhledávacích serverů je nejlépe hodnocenou autoškolou v republice. V týmech má po celé republice ve 14 pobočkách výhradně profesionální a vlídné učitele a na svých webových stránkách přehledný a jasný ceník pro rok 2023.

Nezaspěte, ať pak nelitujete – objednejte si kurz na řidičský průkaz skupiny B ještě letos a ušetříte!

Autor: Autoškola NOBE - Česká republika s.r.o.