Poslední šampionát, který se konal v kanadském Halifaxu, ukončil dlouhé čekání Česka na medaili. Trvalo celkem sedmnáct let! Tým trenéra Radima Rulíka během senzační cesty do finále porazil například i domácí Kanaďany nebo Švédy. Ve finálové odvetě pak jen těsně nestačil na Kanadu, které podlehl až v prodloužení 2:3.

Ve Švédsku se už na stříbro pokusí navázat nový trenérský tým v čele s bývalým koučem Liberce Patrikem Augustou. Ten na předběžnou soupisku zařadil mimo jiné i šestici z loňského mistrovství. Hlavní hvězdou by měl být útočník Jiří Kulich, jenž letos zasáhl i do jednoho zápasu NHL. Trenéři budou dále hodně spoléhat také na Eduarda Šallého, který byl nejvýše postaveným Čechem na posledním draftu, a v brance na Michaela Hrabala.

Řadu známých jmen ovšem přivezou i soupeři. Největšími favority budou podle expertů Američané. Ti do předběžné nominace vzali hned devět hokejistů, kteří v posledních dvou kolech prošli prvním kolem draftu NHL. Mezi nimi svítí především Cutter Gauthier nebo Will Smith. Na zlato určitě pomýšlí opět i Kanaďané. Javorové listy by měl táhnout zejména útočník Matthew Poitras, který se letos výborně prezentuje v Bostonu. Pozornost bude poutat také předpokládaná jednička příštího draftu Macklin Celebrini. Silní ovšem tradičně budou rovněž Švédi nebo Finové. Zajímavými jmény se mohou pochlubit i Slováci.

Šampionát odstartují svěřenci trenéra Augusty pikantním zápasem se Slovenskem. Federální derby, které se uskuteční v úterý na Svatého Štěpána, by mělo jasně napovědět, jaké ambice může český tým na turnaji mít. O den později bude národní tým plnit roli favorita proti Norsku a zaváhání si nemůže dovolit. V dalším utkání totiž čekají Američani, proti kterým bude jakýkoliv bodový zisk velkým úspěchem. V závěrečném zápase skupiny se pak Češi střetnou na Silvestra se Švýcarskem.

Postup do čtvrtfinále se tak jeví jako povinnost, zvlášť důležité ovšem bude i umístění. V play-off se totiž vzhledem k nabité druhé skupině, v níž jsou Kanada, Švédsko a Finsko, rýsuje velmi těžký soupeř. Čtvrtfinále je na programu 2. ledna. Finále pak o tři dny později. Naváže český tým na loňský úspěch? A kdo zaútočí na celkový triumf? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.