Které palivové dřevo je nejčastěji těžené v České republice?

Smrk si v našich končinách stále drží první místo v četnosti. I po kůrovcové kalamitě naleznete jeho monokultury z dob, kdy lesníci v řadách vysazovali jehličnaté semenáčky. Kombinace jeho rychlého růstu a napadení škůdcem způsobila, že jde o nejlevnější palivové dřevo. V současnosti už smrk tak často nevysazují. Globální změna klimatu způsobila, že je pro naše podmínky vhodný pouze jako součást smíšených lesů.

Jaké vlastnosti má smrkové palivové dříví?

Náš nejběžnější „jehličnan“ je typickým příkladem měkkého palivového dřeva. Velmi rychle hoří a má intenzivní výhřevnost. Sáhněte po něm, když chcete mít v krátké době vyhřáté pokoje. Po vytěžení smrkové dřevo rychle vysychá vyskládané v hranicích, proto je už zhruba po roce vhodné k zatápění.

Kde nejlépe splní svůj účel dřevo palivové ze smrku?

Smrk je skvělý pro kamna a kotle. Vzhledem k vysokému obsahu pryskyřice, která praská při hoření, se jeho polena příliš nehodí do prosklených topenišť. Hrozí totiž znečištění čelního skla. Ale třísky z něj jsou vhodné na počáteční zátop, protože snadno vzplanou. Zbytková surovina v podobě pilin a hoblin je lehce stlačitelná, proto se z ní často vyrábí dřevěné brikety vhodné do krbů nebo pelety pro automatické kotle.

Favorit mezi listnatými stromy je skvělý pro krby a uzení

Největší oblíbenosti v prodeji palivového dřeva se těší buk. Trvá zhruba 2 roky, než dostatečně vyschne pro účely zatápění. Má tvrdou dřevní hmotu, je vyhlášený vysokou výhřevností a hoří velmi dlouho za stabilní teploty. Buk ideální na denní i noční topení, když nechcete příliš často přikládat. Cena palivového dřeva z tvrdých dřevin bývá zpravidla vyšší, ale vyváží to svou všestranností.

Palivové dříví do krbů a krbových kamen

Buk je vhodný pro všechna topeniště. Ale největší radost udělá pohled na hořící špalky přes sklo krbu a se sklenkou dobrého pití. Navíc se bukové dřevo hodí i na uzení a pozvolné grilování. Tím, že je chuťově neutrální, předá uzeným potravinám pouze kouřové aroma. Odpadní surovina při zpracování jeho kmenů na truhlářský materiál slouží k výrobě vysoce kvalitních kvádrových nebo válcových briket.

Kde si pořídíte palivové dříví?

Palivové dřevo za příznivou cenu najdete na e-shopu Palivovedrevo.biz. Chcete se zásobit kvalitním pevným palivem, které patří mezi udržitelné zdroje? Objednejte si z pohodlí obývacího pokoje. Pokud chcete mít absolutní jistotu správného výběru, obraťte se na infolinku. Doprava je po celé České republice zdarma.

Autorka článku: Kateřina Špunda