Hledáte způsob, jak topit ekologicky a zároveň si chcete dopřát komfort? Pak pro vás budou pelety určené pro topení v automatických kotlích tou správnou volbou! Přečtěte si o nich více informací v následujících řádcích.

Znáte pelety na topení?

Peletky se vyrábí ze zbytků dřevní hmoty, která zůstává v dřevařských závodech po zpracování truhlářského materiálu. Piliny, hobliny a štěpka se vysuší, rozemelou, a poté se stlačí za zvýšené teploty a tlaku v lisu. Tento stroj vypadá jako mlýnek na maso ve velkém měřítku. Výsledné dřevěné peletky vycházejí ze zužujících se kanálků a na konci výroby se nechávají zchladnout. Nejkvalitnější surovina pro jejich produkci pochází ze smrku. Smrkové dřevo je lehce stlačitelné, proto se na lisování skvěle hodí.

Jaké vlastnosti mají dřevěné pelety?

Pelety mají přesný průměr 6 mm a proměnlivou délku až do 40 mm. Malý objem v sobě koncentruje vysokou výhřevnost měkkého dřeva. Tyto válečky mají nízký obsah vlhkosti, což umožňuje plně využít v nich uloženou energii. Při spalování pelet se do ovzduší uvolňuje méně škodlivin než v případě fosilních paliv. Navíc jsou uhlíkově neutrální a pochází z obnovitelných zdrojů.

Proč je výhodné topit peletami?

Díky své stabilní velikosti a konzistenci poskytují peletky rovnoměrný a předvídatelný výkon při spalování. Zůstává po nich minimální množství popela a nemusíte často vynášet popelník. Zpravidla je to méně než 1 % původního objemu. Tento zuhelnatělý zbytek můžete využít jako přídavek do kompostu a následně s ním pohnojit zahrádku. Na rozdíl od palivového dřeva navíc nevyžadují pelety velké prostory pro skladování.

Mají pelety hlídanou kvalitu?

Specifické normy hlídají vysokou jakost dřevěných pelet. Na základě mezinárodní normy ISO 17225-2 probíhá testování a následné rozdělení do třech kategorií. Odběr vzorků na laboratorní zkoušky provádí nezávislí auditoři nejen před uvedením na trh, ale i průběžně. Zjišťuje se výhřevnost, popelnatost a případný obsah cizích látek, jako jsou lepidla nebo nátěry. Pro automatické kotle v domácnostech jsou vhodné ty nejkvalitnější pelety opatřené certifikátem ENplus A1.

Pelety přináší komfort v oblasti topení

Jste zvyklí na pohodlí při zatápění elektřinou nebo plynem? Při použití automatického kotle jde o velmi podobný a přitom ekologický způsob. Vše ovládáte termostatem, kde si nastavíte požadovanou teplotu. Automat samostatně přidává šnekovým podavačem pelety do spalovací komory s elektrickým zapalovačem. Při pokynu přes mobilní telefon či tablet si tak můžete na dálku spustit vytápění před příjezdem do domu či na chatu. Navíc vám přibudou jen dvě činnosti. Těmi jsou dosypávání pelet do zásobníku a občasné vynesení popelníku.

Kde nakoupíte pelety?

Potřebujete si koupit certifikované pelety v nejvyšší kvalitě? E-shop Drevenepelety.cz nabízí široké spektrum těchto válečků plných energie od mnoha spolehlivých výrobců. Na paletách naleznete uložené pytle o váze 15 kg, které jsou ideální pro přenášení až ke kotli. Doprava je po celé České republice zdarma.

Autorka článku: Kateřina Špunda