Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové si rozdělali oheň poblíž munice. Pancéřovka zabila 12 obědvajících mariňáků

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2023
16:15

Dvanáct ruských profesionálních vojáků přišlo o život na cvičišti Kuzminskij v Rostovské oblasti, sousedící s Ukrajinou. Příslušníci námořní pěchoty si o přestávce na oběd rozdělali oheň poblíž vyložené munice a jeden z nábojů do pancéřovky RPG-7 upadl do ohně a explodoval, napsal server Meduza.

O neštěstí, které se stalo na počátku listopadu, dnes nejprve informoval ruský portál 161.ru s odvoláním na tři na sobě nezávislé anonymní zdroje z bezpečnostních složek, armády a vyšetřovatelů. O výbuchu jej hned následující den informoval jeden z přítomných vojáků, ale až nyní se portálu podařilo tuto informaci potvrdit z dalších zdrojů.

Na místě zahynulo osm vojáků, dalších osm utrpělo zranění. Čtyři zranění posléze zemřeli v nemocnici. Všichni pocházeli z Vladivostoku, s armádou měli profesionální kontrakt. V době exploze se na cvičišti nalézal velitel Tichooceánského loďstva ruského vojenského námořnictva. Následně začalo vyšetřování.

Ani vyšetřovací orgány, ani ruské ministerstvo obrany o výbuchu na polygonu Kuzminskij neinformovaly. Zprávu portálu 161.ru nicméně převzala další ruská média, včetně těch z Vladivostoku.

Pancéřovka RPG-7, vyráběná od začátku 60. let minulého století, byla zavedena do výzbroje desítek zemí, včetně Československa. Používá se dodnes a její vylepšené verze se stále vyrábějí. Dosud je součástí výzbroje české armády jako základní ruční protitanková výzbroj mechanizovaných jednotek.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online
Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa