Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Olena Zelenská koupila tropický ostrov? Ruská dezinformace cílí na „zhýralost“ první dámy

Autor: ver - 
30. listopadu 2023
05:00

Zatímco většina dezinformací o válce mezi Ruskem a Ukrajinou se soustředí na frontové linie konfliktu, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se pravidelně stává terčem lživých obvinění. Podle nich si Olena Zelenská žije zhýralým způsobem života za peníze daňových poplatníků, píše Newsweek

V prosinci 2022 byla ukrajinská první dáma obviněna z toho, že si zpříjemnila diplomatickou cestu do Francie nákupy za v přepočtu bezmála 900 tisíc korun. Letos v říjnu se rozšířila další fáma, podle které Zelenská utratila 1,1 milionu dolarů (téměř 2,5 milionu korun) v obchodě Cartier během diplomatické cesty do New Yorku. Ani toto tvrzení ale nebylo založeno na pravdě.

Nyní se objevila další informace, podle které si Zelenská měla pořídit svůj vlastní tropický ostrov. Upozornila na to novinářka Olga Robinsonová, která informaci získala z ruského tiktokového účtu. „Lenka Zelenská se chlubí novým nákupem. Někteří lidé si žijí ten nejlepší život, zatímco ostatní trpí,“ uvádělo se v popisku videa. 

Robinsonová spolu ze screenshotem z videa zveřejnila i snímek obrazovky z webu prodávajícího nemovitosti. Na něm byl vyobrazen ostrov podobný tomu, který měla pořídit Zelenská. Ostrov, jenž měla ukrajinská první dáma pořídit, je tedy stále na prodej. „Toto je třetí nepravdivé tvrzení o Zelenské, které jsem za posledních pár měsíců viděla,“ napsala Robinsonová. 

Video ostrova, který měla Zelenská koupit, bylo ve skutečnosti vytvořeno z realitní nabídky sídla s názvem Pumkin Key na Floridě. Nemovitost se nachází v blízkosti národního parku Everglades, prodává se 95 milionů dolarů a zahrnuje jeden hlavní dům se třemi ložnicemi, dvě chatky pro správce ostrova a byt pro správce přístaviště. 

„Ve středu ostrova jsou tenisové kurty, které slouží i jako přistávací plocha pro vrtulník a kolem ostrova jsou vybudované stezky pro golfové vozíky. Přístav je schopný pojmout megajachtu,“ popisuje Robinsonová. Kromě toho, že ostrov zůstává na prodej, neexistuje žádný důkaz o tom, že Olena Zelenská tuto nemovitost koupila. 

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa