Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zkonfiskovaný byt Zelenských na anektovaném Krymu: Vydražila ho Ruska za téměř 11 milionů korun

Autor: ČTK - 
30. října 2023
17:32

Byt rodiny ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ruskem anektovaném Krymu vydražila obyvatelka Moskvy za 44,3 milionu rublů (asi 10,856 milionu Kč), oznámila dnes ruská média s odvoláním na úřední portál. Vyvolávací cena činila 24,6 milionu rublů. „Vítězkou dražby je Olga Lipovecká," citovala agentura RIA Novosti z protokolu o aukci.

Ruskem dosazené krymské úřady zkonfiskovaly byt Zelenských o rozloze 119,5 metru čtverečního v rezidenci Imperator v letovisku Jalta letos v květnu. Předseda krymského sněmu tehdy tvrdil, že výtěžek z dražby pomůže účastníkům „speciální vojenské operace“, jak Rusko nazývá svou válku v Ukrajině, připomněla agentura Interfax.

Krátce po zvolení Zelenského ukrajinským prezidentem v roce 2019 se objevily informace, že manželka nové hlavy státu Olena Zelenská koupila luxusní byt od oligarchy Oleksandra Burjaka za polovinu tržní ceny. Podle agentury Reuters to vyplývalo z oficiálního výpisu o vlastnictví nemovitosti. Zástupci nové hlavy státu informace o údajné nižší ceně odmítli.

Neobvykle výhodná koupě apartmánu v luxusním přímořském komplexu na poloostrově Krym za 164.000 dolarů (asi 3,8 milionu korun) se Oleně Zelenské podařila v roce 2013, tedy rok před ruskou anexí. Podle informací ústřední volební komise se oligarcha rovněž podílel na Zelenského prezidentské volební kampani. Burjak posléze čelil podezření, že tuneloval jím spoluvlastněnou banku Brokbizněsbank.

Zástupci zvoleného ukrajinského prezidenta informace o koupi bytu za nižší cenu odmítli. „Nemovitost byla koupena za tržní cenu. Na Ukrajině pak byly zaplaceny veškeré daně a poplatky. Kvůli nezákonné ruské anexi Krymu rodina Zelenských nemovitost nikdy neužívala,“ uvádí se v prohlášení, které také ujišťuje, že byt hodlá prezidentova rodina využívat po navrácení poloostrova Ukrajině.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa