Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku: Záplavy od Prahy až po Brno

Autor: J. Kopřiva, D. Kraus - 
7. června 2023
05:00

Terorismus! Jedním slovem označil Kyjev výbuch hráze přehrady Kachovka. Z útoku viní Kreml, ten to ale popírá a naopak ukazuje prstem na Ukrajince. Politici pak mluví o válečném zločinu a obrovské humanitární krizi. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by obří území od Prahy po Brno, odhaluje grafika Blesku.

Zprávy o tom, že Kachovská přehrada byla vyhozena do povětří, se začaly objevovat včera v brzkých ranních hodinách. K explozi mělo dojít podle ukrajinské energetické firmy Ukrhidroenerho ve strojovně. Společnost také uvedla, že už se nepodaří nádrž obnovit v původním stavu. Hned z prvních snímků bylo vidět, že se z druhé největší nádrže na Ukrajině valí miliony kubíků vody a povodeň nezadržitelně míří na vesnice a města pod přehradou.

Pro představu... Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku

Kachovská přehrada je 45krát větší než největší česká nádrž Lipno. A s objemem 18,2 km2 zadržovala 25krát více vody než Orlík, který má zase největší objem z českých přehrad. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by obří území od Prahy po Brno.

Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by území od Prahy po Brno. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by území od Prahy po Brno. | Blesk

Kdo stiskl spoušť?

Kyjev obvinil z výbuchu Moskvu. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak (51) uvedl, že ukrajinská rozvědka poskytla informace o tom, že útok měla na svědomí 205. motostřelecká brigáda ruské armády a vedl ho čtyřicetiletý podplukovník Eduard Šandura. Ruská strana vinu odmítá a hází to na ukrajinské ostřelování. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zničení přehrady za „úmyslnou sabotáž“, která souvisí s „neúspěšnou ukrajinskou protiofenzivou“. 

Zelenskyj: Brutální ekocida

Hladina podél Dněpru se místy zvedla o děsivých 10 až 12,5 metru! Podle informací Kyjeva záplavy přímo ohrozí až 16 tisíc lidí. „Nařídili jsme evakuaci z rizikových oblastí a zajištění pitné vody všem městům a vesnicím, které vodní nádrž zásobuje,“ napsal v prohlášení prezident Volodymyr Zelenskyj (45). Ten označuje výbuch za teroristický čin a také „brutální ekocidu“. V rámci humanitární pomoci pak české ministerstvo zahraničí schválilo poslat Ukrajině 10 milionů korun. To je podle úřadu nejvyšší částka, kterou může zaslat bez schválení vlády.

22:57
Dnes

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
Dnes

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
Dnes

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa