Cesta k vytouženému bydlení je občas trnitá, a to především kvůli nezbytnému množství finančních prostředků. Pakliže jich nemáte dostatek, nezoufejte. A to platí i v případě, že se vám nepodaří najít hypotéku vhodnou právě pro vás. Na trhu jsou i další produkty využitelné k těmto účelům. Jedním z nich je úvěr ze stavebního spoření.

Stavební spoření obecně

Stavební spoření spojuje ve své podstatě dvě věci v jeden zajímavý celek. V první řadě slouží ke zhodnocování finančních prostředků, které si pravidelně odkládáte. Kromě základního úroku získáte navíc také příspěvek od státu zatraktivňující tento produkt. Primární význam stavebního spoření je však trochu jiný. Cílem je získat peníze na vlastní bydlení, popřípadě na věci spojené s ním samotným.

  • Nákup nemovitosti
  • Výstavba rodinného domu
  • Pořízení stavebního pozemku
  • Modernizace bytu

Možnosti úvěru ze stavebního spoření jsou více než bohaté. Můžete s ním financovat například půdní vestavbu, platit projektovou dokumentaci a nejrůznější opravy.

Sjednání stavebního spoření

Pokud chcete získat úvěr ze stavebního spoření, musíte splnit základní podmínky. Ty se mohou mezi jednotlivými spořitelnami drobně lišit, výsledek je ale obdobný. Na počátku všeho je uzavření smlouvy o stavebním spoření.

  • Spořit musíte alespoň dva roky
  • Naspořit musíte 30 až 50 % cílové částky

Nastat pochopitelně může situace, kdy takové podmínky plnohodnotně nesplníte a peníze na nové bydlení potřebujete ihned. Pak nezoufejte. Úvěr ze stavebního spoření jednoduše nahradí překlenovací úvěr. Ten je takovým pomyslným mezikrokem. U něj se však připravte na to, že budete splácet primárně úroky, které jsou vyšší. Teprve až když splníte podmínky, můžete přejít na řádný úvěr ze stavebního spoření.

Autor: dotFOX s.r.o.

Alternativy stavebního spoření

Úvěr ze stavebního spoření pochopitelně není tím jediným zaměřeným na financování vlastního bydlení. Alternativou je hypotéka mající také své podmínky. A ty musíte splnit bez výhrady. Výpočet splátky hypotéky vám pomohou zjistit nejrůznější online kalkulačky na internetu. Díky nim budete mít alespoň orientační představu, co vás čeká. Hypotéka se na rozdíl od úvěru ze stavebního spoření pojí s jinými důležitými vlastnostmi a parametry.

  • Náročnější schvalovací proces
  • Úrok je fixován na určitou dobu
  • Vždy musíte ručit nemovitostí odpovídající hodnoty

Každý z těchto úvěrových produktů má své pro a proti. Ve výsledku je konkrétní volba zcela individuální záležitostí.

Sjednejte si online půjčku

V okamžiku, kdy budete potřebovat menší finanční sumu na bydlení, třeba v rámci opravy či modernizace, ztrácí hypotéka význam. Pokud si zrovna nespoříte, abyste čerpaly peníze z úvěru ze stavebního spoření, můžete využít klasickou půjčku. Účelový nebo bezúčelový úvěr, který poslouží dané věci. Málokdo dnes ví, že kvůli jeho vyřízení není nutné navštěvovat pobočku společnosti. Vše lze vyřídit z pohodlí domova.

  • Vyplníte online formulář
  • Doložíte potřebné dokumenty
  • Vyčkáte na schválení a výplatu peněz

Ano, sjednat online půjčku není ničím složitým. Dostupná je nejenom u bankovních institucí, ale také u nebankovních poskytovatelů. Záleží pouze na tom, co vám vyhovuje více a jaké podmínky dané společnosti jste schopni splnit. Sami se rozhodnete, zda zvolíte úvěr ze stavebního spoření nebo dáte přednost některé z popisovaných alternativ ve formě hypotéky a klasické půjčky.