Jednání v pondělí nebylo vzhledem k tomu, že je muž souzen jako mladistvý, veřejné, novináři čekali před jednací síní. „Obhajoba při veřejném zasedání o odvolání předložila nové lékařské zprávy. Vrchní soud v Olomouci na ně nebyl schopen reagovat jinak než tak, že odročil veřejné zasedání s tím, že v novém zasedání budou projednány nové důkazy a budou předvolány i znalkyně,“ řekl novinářům mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Krajský soud mladíkovi uložil 30 měsíců vězení podmíněně odložených na tři roky. Vzhledem k nízkému věku mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení. Proti rozsudku se odvolala pouze obhajoba, a to do viny a trestu. Obhájce obžalovaného však bližší důvody komentovat nechtěl s tím, že se vyjádří až po vyhlášení rozhodnutí.

U krajského soudu obhajoba nesouhlasila s ochranným opatřením, podle ní duševní porucha nesouvisí se spáchanou trestnou činností. Pravděpodobným cílem doplněného dokazování je podle mluvčího soudu ze strany obhajoby změna ústavní léčby na ambulantní.

Příprava bomby

Podle rozsudku mladík v roce 2021 vypracoval podrobný plán na bombové útoky, začal už získávat materiál k výrobě bomb i na sestavení rozbušky. Podle soudu mladík už provedl i experiment s vyrobenou bombou, kterou vyzkoušel v lesích. Soudce brněnského krajského soudu při vyhlašování rozsudku uvedl, že nastala slabá exploze a mladík se pak bombu snažil zdokonalovat. „Do počítače si stáhl návody jak takovou bombu vytvořit, zjistil si i dojezdové časy záchranných složek,“ uvedl soudce Adam Kafka.

Pocta vrahovi?

Plán chtěl uskutečnit v roce 2025, na výročí teroristického útoku v Oklahoma City, který spáchal Timothy McVeigh. Zemřelo při něm téměř 170 lidí. Vozy s výbušninami chtěl podle obžaloby odpálit u velvyslanectví USA, Izraele a Číny.

Aspergerův syndrom

Mladík byl po dobu vyšetřování téměř rok ve vazbě, propuštěn z ní byl po rozsudku brněnského krajského soudu loni v listopadu, v pondělí přišel k jednání u vrchního soudu v doprovodu rodičů. Zhruba v polovině jeho pobytu ve vazbě u něj byla diagnostikována duševní porucha, šlo o Aspergerův syndrom, který se řadí mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se především potížemi v komunikaci a sociálním chování a zároveň průměrným až nadprůměrným intelektem.

Fotogalerie
4 fotografie