Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fiala po noci ve Sněmovně hostil „evropského prezidenta“. S Michelem řešili české předsednictví

Autor: ČTK - 
13. ledna 2022
13:33

Do České republiky ve čtvrtek dorazil předseda Evropské rady Charles Michel, kterého čekal pracovní oběd s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tématem jednání bylo zejména české předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině letošního roku. Fiala měl za sebou přitom těžkou noc, kterou strávil ve Sněmovně na jednání o důvěře vládě. Zatím ji ani po 20 hodinách debat pro svoji vládu nezískal.

Premiér Michelovi sdělil, že Česká republika potřebuje, aby jádro bylo považováno za čistý zdroj. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci. Vláda je podle něj také připravena přidat peníze na předsednictví na základě stanovených priorit, pokud to bude nutné k dostatečnému organizačnímu zajištění.

Považujeme za důležité, abychom mohli mít jadernou energii, jádro jako čistý podporovaný zdroj. Považujeme za důležité, aby plyn byl tím přechodným zdrojem,“ řekl Fiala. Má to za důležité pro prosperitu země i pro občany. Česko podle něj chce zároveň rozvíjet obnovitelné zdroje energie v mnohem větší míře než dosud. „Mluvíme například o fotovoltaice na střechách veřejných budov nebo soukromých domů,“ poznamenal.

Rozpočet předsednictví kritizovali politici i experti

S Michelem diskutovali i o předsednictví a o možném termínu neformálního summitu v Česku. „Klademe na to velký důraz. Když jsme převzali vládu, tak jsme zjistili, že ne všechny věci jsou tak připraveny, jak bychom si představovali,“ uvedl premiér. Souvisí s tím podle něj i otázka rozpočtu.

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) plánuje revizi příprav předsednictví i vyčleněného rozpočtu. Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Vláda i kvůli předsednictví zřídila post ministra pro evropské záležitosti, který zastává předseda senátního evropského výboru a bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN). Nedávno na dotaz ČTK odpověděl, že rozpočet kalkuloval s náklady odpovídajícími tehdejší době, problém vidí v poměrně vysokém tempu inflace. Nepochybně se podle ministra projeví také nárůst platů.

Fiala: Spolupráce v rámci V4 nesmí být jediná

Přestože nový kabinet Spolu a Pirátů se STAN musí podle Fialy šetřit na provozních výdajích, je připravena na předsednictví v případě potřeby peníze přidat. Pracuje na tom podle něj intenzivně ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), který se čtvrtečního jednání též zúčastnil, stejně jako Fialova poradkyně pro věci EU Jolana Mungengová.

Ministerský předseda také věří, že Visegrádská skupina (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) může nalézt společné zájmy, které bude rozumně prosazovat na evropské půdě. Spolupráci ve V4 má Fiala za důležitou, nesmí však být jediná.

Chceme nalézat dobré vztahy i s dalšími evropskými zeměmi, být aktivním hráčem v Evropské unii, vytvářet zájmové koalice na tématech, která jsou pro Českou republiku důležitá a kde se shodneme s jinými evropskými zeměmi,“ dodal.

Michel hovořil na tiskové konferenci o zásadních evropských prioritách. Zmínil konsolidaci EU založené na svobodách a demokratických hodnotách, otázku energetiky, digitální transformace a klimatické politiky, ale také nutnost diskuse o posilování evropské bezpečnosti. „NATO je klíčový prvek evropské bezpečnosti, ale měli bychom rovněž posilovat vlastní evropské možnosti a kapacity tak, abychom byli schopni hájit naši stabilitu a bezpečnost,“ dodal předseda Evropské rady

Uskuteční se 282 akcí

Za priority předsednictví Bek považuje vypořádání se s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení migrace a bezpečnosti. Premiér Fiala uvedl, že jde o obrovskou příležitost poukázat na české priority například v energetické politice.

Na českém území je v plánu 282 akcí. Konat by se měl jeden neformální summit hlav států, 14 neformálních Rad EU, dvě setkání české vlády s Evropskou komisí a Evropským parlamentem, 66 neformálních pracovních skupin nebo 51 konferencí a dalších předsednických jednání. Neformální rady by se v Praze měly konat od července do října, termín summitu zatím nebyl stanoven.

Video  Ekonom Kovanda o „krušném" roce 2022: Ceny porostou rychleji než mzdy. Připlatíme si za všechno.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

elIaella ( 14. ledna 2022 12:08 )

Zase Bureš.

jajas ( 13. ledna 2022 16:57 )

No jo, zadarmo to nebude.....kdo asi zaplatí tu krávo*vinu?

Zdenek ( 10. ledna 2022 19:09 )

Podle Michela Unie musí být světovým lídrem v z e l e n é ekonomice. ??!!?? Slíbil, že Brusel k tomu najde cestu, která bude přijatelná pro všechny členské země. Nový unijní „prezident“ dále prohlásil, že Unie musí dělat více pro zajištění společné obrany a zaručení práv a svobod občanů.

„Nenásledujme jen zprávy, pojďme je vytvářet. Pozitivní příběhy, jasnou vizi, důsledek tvrdé práce, ambice a plán hledící dopředu. Můžete se na mě spolehnout, že udělám, co můžu, pro dobro všech Evropanů,“ konstatoval nastupující šéf Evropské rady.

Nejmladší ministr v historii

Michel, jehož otec Louis byl ministrem zahraničí a evropským komisařem, studoval právo v Bruselu a v Amsterdamu, následně se stal advokátem.

V belgickém parlamentu usedl už ve 23 letech. Od nového tisíciletí působil ve funkci šéfa vnitra v místní vládě Valonska. Ve věku 25 let se stal nejmladším ministrem v historii belgického království. Od roku 2006 stál v čele města Wavre a v únoru 2011 byl zvolen do čela liberální valonské strany Reformní hnutí (MR).

Belgickým premiérem se stal v říjnu 2014 – ve svých osmatřiceti letech byl nejmladším předsedou vlády od roku 1845.

Jako šéf kabinetu prošel nejtěžší zkouškou po teroristických útocích v Bruselu v březnu 2016, které si vyžádaly 32 obětí. Po útocích dali k dispozici své funkce ministři vnitra a spravedlnosti, protože Belgie nedostatečně zareagovala na turecké varování o některých pachatelích útoku, které Ankara několikrát vyhostila. 32 obeti - kdyz Turkum neverili - kdyz je V A R O V A L I !!!!!!!

Zdenek ( 10. ledna 2022 18:57 )

Charlese Michela země visegrádské čtyřky svým tvrdohlavým postojem k migrační otázce otevírají debatu o tom, zda by měly z ů s t a t v schengenském prostoru. Řekl to na tiskové konferenci po skončení summitu EU v Bruselu /2018/....

Země visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) podle něj tvrdohlavě odmítají projevit byť minimální solidaritu v migrační otázce. Země EU se podle očekávání na vrcholné schůzce neshodly na reformě azylového systému.

„Tím, že tvrdohlavě, opakovaně, systematicky odmítají prokázat aspoň minimální solidaritu, otevírají automaticky politickou debatu o schengenském prostoru, ve skutečnosti právě otevírají (otázku) jejich vlastního setrvání v schengenském prostoru,“ řekl M i c h e l s odkazem na země visegrádské čtyřky (V4) a jejich postoj k migraci. „To, co říkám, podporuje stále více a více lidí u (jednacího) stolu,“ dodal....Michel už v minulosti kritizoval údajně nedostatečnou solidaritu zemí východní částí Evropské unie v migrační krizi. „Není možné, aby některé země považovaly EU za bankomat, ze kterého mohou dostávat podporu na svůj hospodářský rozvoj, a zároveň odmítat princip solidarity v otázce migrace,“ řekl.

forrrrr - kritiku na adresu zemí visegrádské čtyřky Michel pronesl po skončení summitu, na kterém se nepodařilo v otázce migrace dosáhnout prakticky žádného pokroku. Státy EU se shodly pouze na tom, že v boji s migrací budou dál klást důraz zejména na ochranu vnějších hranic a na spolupráci s tranzitními státy. Rozpory ovšem nadále panují v otázce reformy azylového systému nebo posílení reformované agentury Frontex, tedy navyšování počtu příslušníků evropské pohraniční a pobřežní stráže.

sarina ( 10. ledna 2022 18:56 )

Fiala má jiné starosti než nějaký covid, ten si bude jezdit po Čechách a vše si prohlížet, jezdit a přijímat návštěvy a ostatní ho nezajímá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa