Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Minimální mzda se zvedla o tisícovku na 16 200 korun. Vyšší je i zaručená mzda

Autor: ČTK - 
1. ledna 2022
14:48

Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o tisíc korun na 16.200 korun, tedy téměř o sedm procent. Současně se zvedá i zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. S navýšením počítá vládní nařízení. Podle podkladů k tomuto předpisu nejnižší výdělek pobírá asi 139.000 lidí.

O navýšení minimální mzdy rozhodla ještě minulá Babišova vláda. Nařízení schvalovala ale až po loňských říjnových volbách.

Odbory, zaměstnavatelé a členové kabinetu se na tripartitě na přidání stejně jako v minulých letech nedohodli. Ministerstvo práce pod tehdejším vedením sociální demokratky Jany Maláčové navrhovalo růst o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli naopak nejvýš pro 500 Kč či 550 korun navíc.

Roční mzdové náklady na pracovníka s nejnižším výdělkem se po navýšení o tisícikorunu zaměstnavatelům v roce 2022 zvednou zhruba o 16.000 korun.

Tiskové oddělení ministerstva práce před nedávnem uvedlo, že by firmám mohly příští rok výdaje vzrůst zhruba o 5,7 miliardy korun a ve veřejném sektoru asi o 370 milionů korun. Po zvýšení minimální a zaručené mzdy by stát mohl vybrat na sociálním pojištění o 970 milionů Kč víc a na zdravotním o 360 milionů Kč víc.

Odbory poukazovaly na to, že nejnižší výdělek je v Česku pod hranicí příjmové chudoby. Odboráři kritizovali, že Česko má nižší minimální mzdu než Polsko či Slovensko. Podle zaměstnavatelů se firmy vzpamatovávají z covidové krize a výraznější přidání by do potíží dostalo hlavně menší podniky.

Podnikatelé žádají zavedení pravidelné valorizace podle ekonomických ukazatelů. V minulém volebním období to ministerstvo práce nevyjednalo a neprosadilo. Nová vládní pětikoalice ve svém koaličním programu zavedení automatické valorizace minimální mzdy slibuje.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa