„Expozice bude umístěná v exteriéru areálu, zejména v jeho hospodářských budovách, samotné hlavní historické budově zámečku, kde pobývali prezidenti Masaryk nebo Beneš, se však vyhne,“ řekl mluvčí Vojenských lesů a statků  (VLS) Jan Sotona.

Obnovena bude i bývalá vodní elektrárna, pro děti v areálu vybudují hřiště. Okolím povedou nové pěší cesty, jedna z nich do Strašic, kde jsou tři větší parkoviště.

Tajemné Brdy

I když návštěvnost Brd roste, hlavně poslední dva roky, neočekává se masový příliv turistů, jako třeba na Šumavě. „V případě vybudování rozsáhlé komerční návštěvnické infrastruktury, na niž jsou zvyklí v jiných horských oblastech, by Brdy ztratily svou jedinečnost,“ uvedl projektový manažer Domu přírody Lukáš Nedvěd.

„Brdy zde budou od počátku prezentovány jako tajemný, drsný a krásný ostrov přírody uprostřed jinak civilizačním ruchem intenzivně přetvořené kulturní krajiny středních Čech a Plzeňska,“ dodal ředitel VLS Petr Král.

Zámeček Tři trubky

Zámeček, který je od roku 2014 kulturní památkou, sloužil do roku 2016 jako školicí středisko vojáků. V 80. letech 19. století ho dal vystavět kníže Jeroným Colloredo-Mansfeld, jenž vlastnil tuto část Brd podle návrhu vídeňského architekta italského původu Camilla Sity v duchu doznívajícího romantismu.

Stavba se po roce 1926, kdy vláda zřídila Vojenský újezd Brdy, stala oblíbeným místem pro odpočinek vojenských velitelů, politiků i prezidentů. Za německé okupace tam pobýval polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil k ubytování generálů, důstojníků a politiků. Díky tomu se zachoval v dobrém stavu.

VIDEO: Zimní Brdy z dronu.

Video
Video se připravuje ...

Dron v zasněžených korunách stromů: Prohlédněte si zimní kraj pohledem ptáků. David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
11 fotografií