Topná sezóna je tradičním postrachem rodinného rozpočtu a asi neexistuje člověk, který by na ní nechtěl ušetřit. Navzdory tomu si řada lidí neuvědomuje, že díky úsporným – a mnohdy nenáročným – opatřením může ušetřit zajímavé částky. Na co se tedy zaměřit, abyste v zimě neprotopili pomyslné kalhoty?

Prověřte si dodavatele energií

Je samozřejmé, že v podzimních a zimních měsícich nejen více topíme, ale i svítíme. A vzhledem k tomu, že ceny energií rostou, vyplatí se více než kdy jindy popřemýšlet nad tím, zda není čas na změnu dodavatele energií. „Nedívejte se však jenom na cenu, ale prověřte si i to, zda se jedná o férovou a spolehlivou firmu s dobrým zákaznickým servisem,“ doporučuje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy. Ušetříte tak nejenom peníze, ale i svůj čas a také starosti.

Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Domluvte si kontrolu kotle

Pokud topíte plynem, nepodceňujte ani kontrolu kotle. Předejte tím nejenom možnosti případné havárie, ale dobře udržovaný a správně seřízený kotel vám může ušetřit i několik tisíc korun ročně. A jestli si zvolíte dobrého dodavatele energií, můžete mít o starost méně.

„Se službou SERVIS mají zákazníci Bohemia Energy kontrolu plynového kotle a spalinové cesty v ceně dodávky zemního plynu. O nic se starat nemusí, termín pravidelné kontroly sami ohlídáme a vždy včas domluvíme,“ říká Libor Holub. V případě poruchy kotle navíc Bohemia Energy zajistí servisního technika, který kotel opraví nebo vymění. Díky spolupráci s partnerskými organizacemi umí zajistit servis pro drtivou většinu značek kotlů.

Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Nezapomínejte na základní pravidla

Největším zlozvykem českých domácností je přetápění. „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti jen o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent,“ vysvětluje Libor Holub. Navíc není třeba, abyste měli teplotu v každé místnosti stejnou. S pohodlnou regulací vám pomůžou termostatické hlavice na radiátorech.

Radiátory před zimou zbavte prachu a nezapomeňte je odvzdušnit. Tento úkon je dobré dělat pravidelně, ideálně jednou za tři měsíce. Za topné těleso doporučujeme umístit reflexní fólii, která odráží teplo zpět do místnosti a zabraňuje tepelným ztrátám. Samozřejmostí by měla být dobře utěsněná okna či zateplená střecha.

Důležité je i správné větrání. Je mnohem lepší větrat krátce a intenzivně než ponechávat delší dobu otevřenou „větračku.“

Pokud jste se rozhodli, že výdaje za energie ve svém rodinném rozpočtu významně zkrotíte, můžete se obrátit i na energetické poradce. Například odborníci z Bohemia Energy poskytují individuální poradenství zdarma. „A to všem zájemcům. Tedy i těm, kteří nejsou našimi zákazníky,“ uzavírá Libor Holub.