Zloděj se do bytu vloupal 9. června odpoledne chvilku před pátou hodinou. Zatímco majitelka tvrdě makala v práci, zloduch do jejího bytu vniknl pomocí železné tyče a zuřivě celý byt prohledával. Kompletně jí vyházel všechny věci, dokonce prohledával i šuplíky a skříňky v kuchyni, regál s potravinami a skříňky v koupelně. Doslova převrátil byt vzhůru nohama. Kočky, které má Lucie doma, utrpěly vloupáním takovou újmu, že se i nyní při jakémkoliv hlasitém zvuku běží schovat do bezpečí.

Ukradený počítač, osušky jako maskování

Z vyloupeného bytu zmizel stolní počítač i s příslušenstvím, starý teprve půl roku, nabíječky i konektory, které k němu byly připojené a tablet. Lump neušetřil ani kovová prasátka, ve kterých si okradená střádala kovové mince. „Odnesl si dokonce i osušky, kterými nejspíše ‘suvenýry’ obalil,” popisuje spoušť v bytě majitelka. Myslí si, že zloděj musel jít na slepo. 

„Já chodím z práce různě - někdy jsem doma už ve čtyři, jindy až v jedenáct večer protože mám ještě druhé zaměstnání, takže se co se týče pravidelnosti, kterou by mohl vysledovat, žádná v mém režimu není.” Ani na sociálních sítích si nemohl byt vyhlédnout. Majitelka totiž nikde vnitřní prostory nesdílí a navíc má svůj profil “uzamčený” před veřejností.

Hledání viníka

Když policie dojela na místo, odebrala několik otisků ze skříněk i ze zrcadlové skříně, na které byly stopy perfektně vidět. Otisky vzala také majitelce. Lucie předala policii video z domácí kamery a přes aplikaci vyhledala polohu odcizené elektroniky. „Co mám informaci od policie, tak v ten večer pouze prohledali přilehlý park k dané adrese,” říká oběť loupeže.

Mluvčí Policie ČR Violeta Siřišťová říká, že policisté provedli několik šetření v místě krádeže a intenzivně spolupracovali s kriminalisty - zatím však s negativním výsledkem. Zajištěné biologické stopy, které podezřelý na místě nechal, poslali k vyhodnocení. Zajistili také kamerové záznamy, které však příliš neposloužily. „Podezřelý muž na nich je velmi špatně vidět,” vysvětluje Siřišťová. 

Podle majitelky jí dále policie sdělila, že do objektu na vystopované adrese nemá právo bez domovní prohlídky vejít, natož objekt prohledat.  Zoufalá majitelka  osobně jezdila následující dva týdny do Vršovic, kde procházela zastavárny. Dále obešla domy v sousedství, protože chtěla alespoň podle jmen na zvoncích někoho kontaktovat na sociální síti a napsat mu. Snaha byla dosud marná.

Hořká dohra

„Co mě poměrně dost zarazilo, bylo rozhodnutí, které jsem po 30ti dnech od policie dostala. Případ byl odložen,” naříká oloupená žena. Policie prý ani nesestavila kompletní soupis věcí, které byly ukradeny. Dvakrát totiž seznam v týdnu po vykradení doplňovala. „Takže v usnesení jsem měla soupis ukradených věcí a jejich hodnotu nekompletní.” Případ byl navíc odložen. 

Podle vyjádření policie se v současné chvíli čeká na výsledky analýzy otisků prstů. „Pokud vyhodnocením biologických stop zjistíme něco nového, budeme na případu dále pracovat. Tedy pokud pominou důvody odložení, trestní stíhání se opět zahájí,” říká Siřišťová. Odhadovaná škoda šplhá nad 80 tisíc korun. 

Sama v bytě

Majitelka také popsala Blesku šok, který zažila těsně po loupeži. Když policie v jedenáct večer skončila s prací a policisté se chystali odejít, nevěnovali pozornost vypáčeným dveřím. Žena stála sama a vyděšená v bytě bez možnosti se bezpečně skrýt. „Musela jsem se ozvat jestli by mi dveře alespoň provizorně neopravili, aby držely a vypadaly zavřené.”

Očividně bezútěšnou situaci se Lucie rozhodla řešit »na vlastní pěst«. Na sociální síti zveřejnila fotky z domácí kamery, na kterých je vidět zloděje. Uvedla i adresu, na které se odcizené věci nacházejí. Svým příspěvkem prosí o pomoc kohokoliv, kdo by mohl o jejích věcech něco vědět, případně doufá, že někdo lapku pozná. 
Fotogalerie
6 fotografií