Nápad na muzeum se u autorky vzal před 4,5 lety. Hledala téma diplomové práce a potřebovala něco, co ji bude bavit. „Vymyslela jsem celý teoretický projekt na téma muzea Lennonovy zdi. Chtěla jsem nejen ty davy turistů trošku informovat o významu a historii zdi. Když už na ni lidé kreslí, měli by vědět, co představuje. A mohou se navíc dozvědět, jak to v Praze a Česku chodilo za normalizace,“ vysvětluje autorka muzea Eva Ticháková.

Interaktivní expozice

Na návštěvníky čeká interaktivní expozice zahrnující dokumentární film, který byl vytvořen pro muzeum. Dále jsou k vidění dobové fotografie, publikace a další exponáty včetně tabule pro vzkazy či proměnlivé fotostěny. Návštěvník si například také může vymalovat pomníček či symbol míru. Hlavním cílem expozice je informovat o vývoji stěny. V rámci projektu autoři sháněli informace, fotky a příběhy pamětníků. Dát vše dohromady trvalo stovky hodin.

Muzeum se pomyslně skládá ze dvou částí, jednou je statická výstava, druhou je dokument. Autorka je vděčná všem, kteří se na projektu podíleli. Velmi jí pomohli například různí fotografové, jejichž fotky se na výstavě objevují. Se zprovozněním jí pomáhala také designérka Jitka Kotrlá, která rovněž psala diplomku na Lennonovu zeď.

Sklepení s kouzlem

Muzeum se nachází co by kamenem dohodil ode zdi, na adrese Prokopská 8. Expozice je spojena s barem a tvoří tak příjemné neformální místo. Výstava se schovává v útrobách budovy, ve sklepení, které dodává muzeu undergroundovou atmosféru. Pořadatelé se pouze strachují, aby lidé muzeum vůbec našli. „Na jednu stranu nevím, jestli se všem návštěvníkům podaří místo nalézt, na druhou stranu se mi prostory velmi líbí,” říká rodinný přítel Evy Tichákové.  

Vybrat místo byla prý trošku odyssea. Na Malé Straně jsou ceny nájmů opravdu vysoké. Po návštěvě několika vhodných míst vyhrálo právě sklepení s atmosférou. „Místo je blízko zdi, máme domluvené fajn podmínky a je to tu velké. Takový underground, to by se Johnu Lennonovi líbilo,“ dodává Eva.

Kde: Prokopská 8, Praha 1.
Kdy: Pátek 15:00 – 20:00 a Sobota i neděle: 11:00 – 20:00.
Za kolik: Vstupné je dobrovolné.

Video
Video se připravuje ...

Umělci tvoří na Lennonově zdi, 7. listopadu 2019. David Malík

Fotogalerie
15 fotografií