„Nevzhledná betonová zeď, která hyzdí okolí Vychovatelny, se brzy změní v ozdobu místa, navíc díky inspiraci hrdinským činem v místě v poučnou a poutavou památku,“ uvedl radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Jedná se o kombinaci komiksu a graffiti. Autorem tzv. muralu je student architektury Jakub Marek, měl by být dokončen do konce dubna. Dílo je svou formou a obsahem podle Šalka určeno především mladším generacím. „A vzhledem k minimálnímu pohybu pěších v místě převážně cestujícím tramvají či autem,“ dodal.

Slavnostní odhalení muralu se bude konat v sobotu 22. května 2021. Zároveň začne velká QR bojovka Anthropoid, které se zúčastní herci představující jednotlivé aktéry operace. Více informací je k dispozici na webových stránkách Prahy 8.

Atentát na Heydricha byl největším protinacistickým činem odboje v Evropě. Českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš se nelítostného nacistu a spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky pokusili zlikvidovat 27. května 1942. Osudnou se mu stala právě silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit kvůli tramvaji a stal se snadným terčem. Vozu nejprve vstoupil do cesty Gabčík, který se pokusil vystřelit ze samopalu, v hlavni se mu ale vzpříčil náboj. V záloze byl Kubiš, který na vůz hodil bombu. Netrefil se sice do vozu, bomba vybuchla před pravým zadním kolem, úlomky ale Heydricha vážně zranily.

Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později, 4. června. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje.

Vzpomínka na pachatele útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 2019:

Video
Video se připravuje ...

v Libni se téměř na minutu přesně uskutečnil vzpomínkový akt na pachatele útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Účast veřejnosti byla překvapivě vysoká. David Zima

Fotogalerie
15 fotografií