Na konci srpna roku 2020 schválil magistrát návrh na úpravu tržního řádu, který představila Praha 1. Tato úprava zásadně omezila sortiment prodávaného zboží. Úprava měla zajistit konec kýčovitým suvenýrům, jakým byly vřískající ježibaby nebo nevkusné sklo. Povoleny měly být jen farmářské produkty, ovoce a zelenina. Problém ale nastal na začátku podzimu, kdy se opět zhoršila pandemická situace, nebalené potraviny nebo občerstvení už nemohlo být prodáváno a ostatní sortiment stánkaře neuživil.

František Soukup, který Havelské tržiště provozuje už od 90. let, bere tuto úpravu jako cestu, kterou ho chce Praha 1 zlikvidovat. „Sám jsem přišel před několika lety s návrhem na úpravu jak sortimentu, tak vzhledu stánků. Nikoho to tenkrát nezajímalo. A teď, v době koronaviru, kdy tržby letí dolů, najednou změní tržní řád a my se musíme během 14 dnů přizpůsobit," popsal Blesku složitou situaci provozovatel.

 Havelák zlikvidovat nechceme

„Návrh na úpravu tržního řádu jsme podali na základě podnětů, které nám chodily od občanů. Nelíbil se jim mix nabízeného zboží. Havelské tržiště by mělo sloužit především jako farmářský trh a ne jako stánky se suvenýry. Věříme, že se nám podaří v budoucnu najít společné řešení, abychom uspokojili jak potřeby Pražanů, tak provozovatele. Rozhodně nemáme zájem na tom, aby Havelské tržiště skončilo úplně,“ řekl pro Blesk Karel Ulm, předseda Komise pro obchod a služby.

To, že by mělo Havelské tržiště definitivně zaniknout, popírá i radní hl. m. Prahy pro majetek Jan Chabr. „Praha 1 přišla s úpravou tržního řádu, my jsme jim do toho nijak nezasahovali, a úprava tedy byla schválena. Já osobně si ale myslím, že zakázat provozovateli Havelského tržiště kompletně prodej jakýchkoli suvenýrů nedává moc smysl. Centrum Prahy je vylidněné, bydlí tam v současné době minimum lidí. Byty se většinou přetransformovaly na airbnb, nejsem si jist, že jen prodej farmářských výrobků by tržiště uživil. Ani si nejsem jistý, zda to dává smysl. Byl bych pro, aby se zde ustanovil rozumný mix výrobků,“ řekl pro Blesk Chabr.

Nový provozovatel?

Chabr také uvedl, že provozovatel František Soukup s podobným návrhem sám přišel. „Současná pandemická situace velice komplikuje veškerá jednání, která se tím protahují. My nyní budeme jednat o snížení nájmu. Ve hře je také odpuštění celého nájemného a vypsání výběrového řízení na nového provozovatele. Pan Soukup by se samozřejmě mohl přihlásit, otázka je, jestli by někdo nepřišel s něčím novým,“ vyjmenovává možné varianty Chabr.

Směna pozemků

Havelské tržiště jako takové sice spravuje Praha 1, pozemek ale patří magistrátu, což značně komplikuje veškerá jednání. Aby se procesy zjednodušily, uvažují obě strany o směně pozemků. „V budoucnu plánujeme velké změny ve Vrchlického sadech u Hlavního nádraží, nyní proto jednáme s Prahou 1 o směně pozemků. My bychom dostali do správy sady, Praha 1 zase Havelák,“ vysvětluje Chabr

Budoucností tržiště se bude Praha 1 zabývat na svém dalším zasedání. „Jednání o budoucnosti Havelského tržiště stále probíhají, jeho budoucností se bude zabývat rada MČ na svém příštím zasedání v dubnu,“ sdělila Blesku mluvčí.

Fotogalerie
27 fotografií