Hudba motivuje

Někteří odborníci považují posloucháni hudby při sportu za motivační faktor, jiní zas za rozptylující a nepatřičnou věc. Dokonce existují i amatérské závody, kde jsou sluchátka přísně zapovězena.

„Hudba snižuje subjektivní vnímání úsilí a únavy, zlepšuje také náladu. To bylo jednoznačně prokázáno při nízkých a středních intenzitách tréninku. Při vysokých intenzitách první část tvrzení již neplatí. Hudba však stále i ve vysokých intenzitách zátěže pozitivně ovlivňuje naši náladu,“ tvrdí například Costas Karagheorgis, expert na sportovní psychologii z Velké Británie.

Kdo volí poslech hudby

Se sluchátky sportují spíš ti, kdo se nechtějí ani chvíli nudit a hudbou si vynahrazují komunikaci s ostatními. Poslech hudby také odvádí pozornost od vnímání námahy, určuje rytmus, hudba je motivuje.

Existují ovšem i nebezpečí, která mohou sluchátka při běhu zvyšovat, například bezpečnost na rušných komunikacích, nebo naopak při pohybu v noci nebo v opuštěných lokalitách. Člověk se sluchátky není varován zvukem, takže snadno může vběhnout pod auto, nebo se stát obětí napadení. Ideální by hudba mohla být v posilovně na běžeckém páse.

Ticho může být osvobozující

Zastánci přístupu „bez hudby“ upozorňují na to, že někdy může být očistné poslouchat okolní přírodu, zvuk vlastních kroků či vlastní dech a sluchátka nás tedy mohou připravit o zážitek. Nic se zkrátka nemá přehánět.

Hlavně pohodlně

Sportovní sluchátka by měla hlavně dobře držet v uchu, protože tendence vypadnout nejen ruší, ale znamená i riziko poškození sluchátek. Z běžně prodávaných modelů se pro sport hodí nejvíce takzvané špunty, které díky měkkým silikonovým koncovkám v uchu dobře drží. Někteří výrobci mají však v nabídce samostatnou kategorii „sportovních sluchátek“, speciálně uzpůsobených, aby nevypadávaly při otřesech.

S drátem nebo bez

Většinou se při sportu používají sluchátka bezdrátová, protože jsou pohodlnější, nepletou se vám kabely a nehrozí, že si je při prudkém pohybu z uší vytrhnete.U bezdrátových si ovšem pohlídejte výdrž baterie, a myslete na pravidelné nabíjení.
Nejkomfortnější variantou je kompletně bezdrátové provedení sportovních sluchátek, tedy, pravá a levá strana není propojena kabelem. Výhody tohoto provedení jsou zřejmé, nevýhodou je menší výdrž baterie a větší riziko, že sluchátka ztratíte.

Zvuk je důležitý i při sportu


Zvuk zpravidla bývá u sluchátek prvním kritériem, ale u sportovních ustupuje přece jen trochu do pozadí. Na druhé straně, pokud se vám bude v uších ozývat praskání, určitě si sport neužijete. Zde platí pravidlo, že byste měli buď sáhnout po ověřené značce, podívat se na recenze u prodejců, nebo si sluchátka raději vyzkoušet.

Soutěžte o hodnotné ceny - otevřete okénko adventního kalendáře se soutěží pro dnešní den. Blesk Vánoční jarmark