Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do příštího jara může přijít až šest dalších vln koronaviru, varuje britský expert

Autor: Mii, ČTK - 
17. dubna 2020
18:50

Sérii nepříliš pozitivních zpráv pronesl v pátek směrem k britskému parlamentu ředitel Institutu pro globální zdraví při londýnské univerzitě UCL Anthony Costello. Zdravotnímu výboru poslanců sdělil, že reakce vlády na současnou pandemii koronaviru byla příliš pomalá. Země se podle něj má připravit na až šest dalších vln koronaviru. A uvedl, že epidemie je ve Velké Británii nejvíc smrtící z celé Evropy. Informoval o tom web televize Sky News.

Costello před poslanci řekl, že pomalá odezva vlády je „drsnou realitou“ a Velká Británie se bude potýkat s následky tohoto rozhodnutí. Narážel tím zřejmě na fakt, že britská vláda z počátku epidemie nepřijímala příliš mnoho opatření proti šíření nákazy, snažila se volit metodu promoření populace. Když však zjistila, že by to znamenalo přes 260 tisíc obětí z řad Britů, od nápadu ustoupila. Výsledkem je, že koronavirem se nakazil i britský premiér Boris Johnson.

A nejen to – epidemie koronaviru je ve Velké Británii podle Costella dost možná nejvíce smrtící z celé Evropy, překoná dokonce Itálii a Španělsko, rovněž zle postižené země. Celkem tak v Británii během první vlny nejspíš zemře okolo 40 tisíc lidí, což je o 24 tisíc více, než kolik zemřelo dosud.

Britům uškodil laxní přístup vlády

Vláda by se podle Costella měla poučit do budoucna a zajistit, že podobně „laxní přístup“ se nebude opakovat. Zcela jistě totiž podle něj přijdou další vlny nákazy, může jich být do příštího jara dokonce až šest. Český epidemiolog Rastislav Maďar přitom tento týden v pořadu Blesku Epicentrum hovořil o pouze jedné další vlně koronaviru.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Riziko dalších vln nicméně způsobuje, že nejvíce ohrožená část populace – nemocní senioři – možná budou muset zůstat v karanténě, dokud nebude k dispozici vakcína. Ta by na trh mohla přijít na jaře příštího roku, pokud její vývoj něco nezpomalí.

„Musíme rozpohybovat ekonomiku, i kdyby to znamenalo, že 10 procent našich obyvatel necháme zavřené doma. Můžeme je v tom podporovat různými pobídkami a jejich zdraví sledovat pomocí digitálních aplikací,“ uvedl Costello, který dříve působil ve vedení Světové zdravotnické organizace (WHO). A vyslovil se pro tvorbu trasovacího systému podobného české chytré karanténě, který by vyhledával nakažené při „normálním“ běhu společnosti.

Dostatek ochranných pomůcek? Je to výzva

Před poslaneckým výborem vystoupil i britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, který uvedl, že křivku znázorňující průběh epidemie už se podařilo „dostat pod kontrolu“. Nyní prý vláda usiluje o to, aby bylo možné provádět testy u všech lidí s příznaky covid-19. „Předpokládám, že se tam budeme schopni dostat relativně brzy, protože zvyšujeme kapacitu,“ uvedl ministr podle deníku The Guardian.

Aktuálně laboratoře v Británii analyzují něco přes 18 000 vzorků denně, podle Hancocka jsou ovšem možnosti ještě asi o dvě třetiny vyšší. I tak by ovšem byla výkonnost daleko pod hranicí 100 000 testů, což je mez, které vláda slíbila dosáhnout do začátku května.

„Nyní jsme testování učinili dostupným pro všechny napříč (státním zdravotnickým systémem) NHS, kdo to potřebují, pro všechny pracovníky, kteří mají symptomy,“ prohlásil Hancock. Šéfka profesní komory britských zdravotních sester Donna Kinnairová předtím poslancům řekla, že se doslechla o případech, kdy sestry absolvovaly dlouhou cestu do testovacího centra a následně byly odmítnuty.

Ministr zdravotnictví čelil také otázkám ohledně nedostatku ochranného vybavení, načež reagoval slovy o „globální situaci, v níž je k dispozici méně ochranných pomůcek, než svět potřebuje“. Když se jej jeho předchůdce Jeremy Hunt zeptal, zda budou mít britské nemocnice o víkendu dostatek úborů pro péči o infekční pacienty, ministr odpověděl, že „je to výzva“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa