Jak vybavit pokoj pro školáka?

Když zařizujeme pokoj pro školáka, bez ohledu na věk nesmí chybět jednolůžková postel pro děti, kvalitní psací stůl či křeslo. Pro mladší školáky rovněž zajišťujeme dostatek úložného prostoru na hračky a hry, stavebnice. Zdi pokojíku, barvy nábytku i doplňků zpravidla u menších dětí a školáků volíme v příjemných pastelových barvách, pro psaní úkolů můžete zvolit například dětské křeslo pro školáka. Nedílnou součástí pokoje pro žáka je psací stůl pro děti, který zahrnuje zásuvky či kontejner na psací potřeby, případně police na knihy.

Oblečení je možné ukládat do vhodně zvolené šatní skříně či komody. Jaký kus nábytku pro školáka vyberete záleží na možnostech prostoru interiéru daného pokoje. Vhodným řešením je prostorná vestavěná skříň, kam lze uložit všechny věci.

Naproti tomu studentský pokoj má jiné parametry. Co se týče barevných kombinací, záleží na vkusu studenta, jeho požadavcích a potřebách. Někdo se cítí dobře v pokoji plném pestrých barev a někdo má rád černo-bílou kombinaci.

Jak zařídit pokoj pro studenta

Studentský pokoj je místem, kde se budete soustředit hlavně na studium. Pro mnoho lidí je to také místnost, kde stráví zdaleka nejvíce času. Funkčnost a kouzlo studentského pokoje také do značné míry závisí na nábytku, který do něj umístíte. Bílé modely budou nejlépe fungovat v malých a ne příliš dobře slunečných místnostech.

Stůl, knihovna, komoda na různé předměty, pohodlná postel a skříň, do které se vejdou různé věci - to je bezpochyby povinný nábytek v každém studentském pokoji. Protože se jedná především o funkční místnost, mnoho studentů řeší své místo na spaní umístěním kvalitní rozkládací pohovky. Zajímavou výzdobou místnosti může být také postel s různými textilními doplňky, knihovna a pracovní koutek. Rovněž je nutné vytvořit vhodný učební prostor.

Při zařizování studentského pokoje vezměte v potaz správnému umístění stolu. Musí být umístěn v blízkosti denního světla, v blízkosti okna. Ze základních konstrukčních principů víme, že je nejlepší, když světlo svítí z levé strany pro praváka a naopak pro leváka. Samozřejmě se ne vždy držíme tohoto pravidla striktně, ale hlavním prvkem je zde přímé denní světlo. Pokud jde o rozměry, musí tu být místo pro každodenní učebnice, pořadače, prostor pro psaní nebo kreslení a to, co je v životě moderního studenta nejdůležitější, místo pro notebook nebo počítač. Při umístění monitoru musíme dodržovat základní vzdálenost od očí, takže vždy předpokládáme hloubku samotného stolu alespoň 70-80 cm. I v tomto případě je samozřejmostí pohodlné křeslo s nastavením výšky sedadla.

Studenti mají rovněž větší nároky co se týče vybavení pokoje elektronikou, nechybí často televize a nejrůznější herní konzole.Televizi lze umístit na komodu či pověsit pomocí držáku přímo na zeď.