Lucie se živí jako fotografka, za sebou má na 600 odfocených koncertů, pracovala v Londýně, setkala se s takovými umělci, jako byl muzikant Ivan Král, kytarista Jon Bon Jovi nebo DJ David Guetta. Pro profesi fotografky se rozhodla a za svým přáním šla krok za krokem.

Bolesti břicha, dlouhé čekání

Před dvěma lety ale začala trpět zdravotními problémy. Nic ji nebavilo, cítila se neustále unavená a občas trpěla bolestmi břicha. Loni se vše začalo zhoršovat, vyčerpání bylo intenzivnější a bolesti větší. Lékaři ale stále nic nenacházeli. „Základní testy byly v pořádku, ale já trpěla dál,“ vzpomíná Lucie.

K obrovskému životnímu zlomu došlo na přelomu roku, kdy se s úpornou bolestí břicha dostala na ambulanci. Následovalo dva a půl měsíce čekání a hledání příčiny. Nakonec se ukázalo, že i v takto mladém věku má Lucie rakovinu tlustého střeva, tedy onemocnění, které postihuje převážně lidi nad padesát let.

Rakovina střev před třicítkou?

„Rakovina tlustého střeva je jedno z nejrozšířenějších onemocnění u nás, ale nevím, proč jsem ji dostala o čtyřicet let dříve, než je běžná praxe. To i přes to, že jedenáct let nejím maso a jím zdravě,“ přemýšlí mladá žena.

Následovaly náročné chemoterapie a hned dvě operace, při nichž přišla o část střeva, a na těle jí zůstaly výrazné jizvy. Smířit se s nimi nebylo snadné, Lucie to ale zvládla.

Fotografka Lucie Levá bojuje s rakovinou střev a metastázemi v játrech.
Autor: archiv Lucie Levé

Není, proč se stydět

„Nevidím jediný důvod, proč se stydět! Víte, kolik mě tohle stálo strachu a bolesti? A jak se tělu odměním, že to se mnou zvládlo? Skrývat?! Ne! To si opravdu moje tělo nezaslouží. Není se za co stydět, ba naopak, je to naše pýcha, síla a odhodlání žít,“ napsala k fotografii s odhaleným bříškem Lucie.

Statečná dívka ale stále nemá vyhráno. „Nakonec mi nádor z tlustého střeva metastázoval během pěti měsíců do jater,“ přiznává těžkou pravdu. Ani teď ale neztrácí odvahu bojovat a hlavně svým příběhem varovat ostatní. „Vnímám to teď jako moje poslání, dávat lidem motivaci lépe zvládat nemoc nebo ji včas odhalit,“ vysvětluje a rovnou přidává rady.

Fotografka Lucie Levá bojuje s rakovinou střev a metastázemi v játrech.
Autor: archiv Lucie Levé

Nedejte se odbýt!

„Doktor vám udělá základní vyšetření a vše je v pořádku? Bolesti ale neustupují a vy si říkáte, že to nic není? Tady vzniká základní chyba všech pacientů, to samé bylo i u mě. Prosím, klepejte na dveře lékaře a žádejte další vyšetření a testy! Nenechávejte se odbýt. I pro lékaře to byla nejméně pravděpodobná diagnóza a přece se to stalo,“ uzavírá Lucie, kterou můžete najít na jejím instagramovém profilu @lusietplife.

Fotogalerie
24 fotografií