Houpání v síti má své nezapomenutelné kouzlo. Někteří lidé tento způsob lenošení milují natolik, že si houpací sítě pořizují i domů do obýváku. Pro ostatní jsou synonymem pro zahradní pohodu a relaxaci na čerstvém vzduchu. Houpací sítě zřejmě jako první používali američtí indiáni. Slovo hamaka, jiný název pro houpací síť, pochází z výrazu přejatého právě z jednoho z původních indiánských jazyků. Když se podíváte na dnešní nabídku, zjistíte, že sítě vlastně vůbec nemusí být ze síťoviny, jak by se z názvu mohlo zdát. Většina z nich je vyrobena z pevných textilních materiálů. Může se jednat o bavlnu nebo umělé tkaniny. Bavlna je příjemná, ale musí se schovávat před deštěm. Sítě z umělých materiálů rychle schnou a mohou být venku celé léto.

Vyzkoušejte před nákupem

Možná si kladete otázku, jestli je lepší pořídit si houpací síť s rozpěrnými tyčemi, či bez nich. Síť bez tyčí vás při ležení pevně obejme, což je vhodné pro ničím nerušenou relaxaci, navíc z ní jen tak nevypadnete. Tyče zase drží síť víc nataženou, takže máte větší přehled, co se děje kolem. Na druhou stranu je ležení na nich o něco méně stabilní. Asi nejlepší je vyzkoušet si oba typy sítí ještě před nákupem.

Fotogalerie
20 fotografií

Společné houpání

Houpání v síti nemusí být individuální záležitost. V síti rodinné velikosti se může houpat a odpočívat několik osob současně. Ale i jednotlivcům bývají často doporučovány sítě větších rozměrů pro výraznější pohodlí, které si nejlépe užijete v poloze našikmo (od rohu do rohu). Do rozměrné sítě si jeden člověk může lehnout i napříč. V obchodech se sítě obvykle dělí podle ložné plochy a nosnosti – pro jednoho, pro dva a pro celou rodinu.

Kam s ní?

Natáhnout síť mezi dva stromy, to je ověřená klasika. Ne každý má však to štěstí, aby měl na zahradě k dispozici dva dostatečně silné stromy, navíc ve správné vzdálenosti. V tom případě je třeba hledat náhradní řešení. Pokud nemáte jiné vhodné místo se dvěma nosnými upevňovacími body (třeba pergolu), nabízí se možnost samostatného stojanu. Celkové pořizovací náklady se tak sice zvýší, ale na druhou stranu budete mít možnost síť libovolně přesunovat po celé zahradě. Vyrábějí se z kovu i ze dřeva. Nejlevnější kovové seženete od 1600 Kč, dřevěné startují přibližně na 4000 Kč, cena nejluxusnějších modelů může přesáhnout i 30 000 Kč.

Stojany mívají nastavitelnou délku rozpětí, ale při výběru si hlídejte také udávanou nosnost. Nezapomeňte, že síť musíte ke stromům či stojanu nějak přivázat. K tomu můžou sloužit dostatečně pevné lano či popruh s karabinou, k dostání jsou také speciální upevňovací prvky přímo určené pro zavěšování houpacích sítí, se kterými je instalace sítě výrazně jednodušší. Seženete je obvykle v obchodě, kde budete síť kupovat, pro jeden upevňovací bod stojí okolo 300 Kč.

Houpání vsedě

Vedle sítí si na zahradu můžete pořídit i závěsná houpací křesla. Ta se hodí pro všechny, kteří chtějí při houpání raději sedět, nebo v situacích, kdy se do daného prostoru síť jednoduše nevejde. Hlavní výhodou křesel je totiž úspora místa. Křesla se oproti sítím upevňují pouze k jednomu bodu, například na větev stromu. Mohou být tvořena silnou zřasenou textilií, další možností jsou tvarovaná, lehce polstrovaná křesla. Pro jejich zavěšení se prodávají i samostatné stojany.

Houpací síť v batohu

Pokud si chcete dopřávat houpání v síti i na dovolené či na výletě, mohly by se vám hodit speciální turistické či outdoorové sítě, které jsou lehké, skladné, ale obvykle o něco méně pohodlné než robustnější zahradní sítě. Rychle je rozložíte prakticky kdekoli, a můžete v nich pod širým nebem dokonce i spát. Mohou být vybaveny moskytiérou a doplněny přístřeškem proti dešti.

Co si pohlídat při výběru?

ROZPĚTÍ

Délka celé sítě od jednoho zavěšovacího oka ke druhému. Důležitá informace pro zjištění potřebné vzdálenosti kotvicích bodů, případně také při výběru stojanu.

NOSNOST

U sítí pro jednotlivce se obvykle pohybuje od 100 do 120 kg, pro dvě osoby okolo 150 kg, rodinné sítě unesou 200 kg a více.

ROZMĚR

Délka a šířka ložné plochy. Čím je síť větší, tím bude ležení pohodlnější a umožní lenošení ve více polohách.

ZAČÍNEJTE OPATRNĚ

  • Při každém novém zavěšení si do sítě lehejte se zvýšenou opatrností
    (je nutné prověřit pevnost uchycení i hloubku prověšení).
  •  „Nastupování“ do sítě je třeba natrénovat, s trochou cviku to už půjde snadno.
  • Pokud se vám síť ze začátku nezdá příliš pohodlná, zkoušejte si najít jinou vhodnější polohu a nevzdávejte to příliš brzy, naučit se síť využívat pro maximální požitek z relaxace někdy chvilku zabere.