Zmrzlý mladík ve stínu hvězd (2006)

Když Usain Bolt přijel do Ostravy v roce 2006 poprvé, vrylo se mu do paměti jediné: „Ukrutná zima!“ vzpomínal s úsměvem a vždy se při tom naoko otřásl. Na mítinku startoval jako talentovaný, nicméně neznámý mladík. Zlatá tretra byla pro Bolta vůbec prvním evropským mítinkem. Sám na to nikdy nezapomenul. „Byli první, kdo mě jako juniora pozval na start, a fanoušci v České republice mě vždy skvěle vítají,“ pochvaloval si.

Divočina v BMW na letišti (2009)

Že umí být pořádně rychlý mimo atletickou dráhu, dokázal Bolt v roce 2009. Přestože měl jen pár měsíců po nepříjemné havárii, při které zcela zničil své BMW M3, s chutí v Ostravě přijal nabídku k projížďce na uzavřené ploše mošnovského letiště. Když dostal otázku, jestli chce auto rychlé, nebo bezpečné, jenom se široce usmál. Tachometr sportovního BMW pak vytáhnul až na 240 kilometrů v hodině. „Chtěli jsme mu přání splnit, ale tak, aby z toho nebyl zase nějaký průšvih,“ komentoval Boltův zážitek mluvčí mítinku Karel Tejkal. Bolt si vůz i prostor nejdříve otestoval v roli spolujezdce, pak se za volant posadil sám. A pořádně šlápnul na plyn. „Byl jako malý chlapec. A my jsme tam s jeho manažerem jen stáli a báli se, aby se mu nic nestalo,“ doplnil manažer Juck.

Hej, kluci, zakopeme si? (2009)

Do sportovní historie se Bolt zapsal jako jedinečný atlet. Odmalička měl ovšem rád i fotbalový míč. To ukázal také v Ostravě. Když se po jednom z tréninků v roce 2009 vracel do hotelu, zaujala ho trojice vítkovických klučinů na vedlejší ploše, která střílela na fotbalovou bránu. Bolt se k nim bezprostředně připojil. „Jeho kolega mě požádal, jestli bych mu centroval,“ popisoval patnáctiletý vítkovický fotbalista Ondřej Zdobnický. „Snažil se, šlo mu to,“ dodal diplomaticky. Bolt se na chvíli postavil i do brány. Také proto nepřekvapilo, že po ukončení atletické kariéry s fotbalem koketoval. Trénoval s Manchesterem United, Borussií nebo norským Strömsgodsetem. Byl na zkoušce v australském Central Coast Mariners, ale nakonec se nedohodli na finančních podmínkách. Také nabídku maltského mistra FC Valletta odmítl. „Byla to zábava. Neříkám, že bylo něco špatně, ale asi jsme na to měli jít jinak,“ komentoval Bolt své fotbalové pokusy. „Životem se člověk učí. Byla to dobrá zkušenost, užil jsem si to.

Jágrova hokejka nebo koště? (2010)

Čeští hokejisté byli čerstvými mistry světa a na Zlaté tretře se Jaromír Jágr a Petr Vampola setkali s Boltem. Fenomenální útočník měl pro sprintera dárek – podepsanou hokejku. „Už jak ji chytil, tak bylo vidět, že je sportovní talent,“ culil se Jágr. Parťák Vampola komentoval Boltovo počínání prozaičtěji. „Držel to jako koště, myslím, že mu hokej absolutně nic neříká,“ usmíval se bezelstně Vampola. „Ale je to showman. Mít tak z jeho rychlosti aspoň dvě procenta!“ Bolt přiznal, že brusle si v životě nevyzkoušel. Hokej nikdy na vlastní oči neviděl. „Ale v televizi ano,“ připomněl, jak se na kousek záznamu z vítězného mistrovství díval v hotelu po příletu do Ostravy. „Zaujalo mě to, je to tvrdý sport.“ Když se Jamajka o dva roky později stala novým členem mezinárodní hokejové federace, hned s nadsázkou říkal, že se doma po Jágrově hokejce díval. „Někde bude, ale já hrát nebudu,“ smál se. „Seděli jsme s kamarády, dívali jsme se na sportovní zprávy a najednou slyšíme, že Jamajka bude hrát hokej! Cože? Jak můžeme hrát hokej na Jamajce?“

Golf s Lendlem ve Slavkově (2012)

Další hvězdné setkání. Tentokrát na golfovém greenu. V roce 2012 zahajoval Bolt ve Slavkově u Brna golfový turnaj osobností, kterého se zúčastnil také Ivan Lendl. Jamajčan si vyzkoušel ránu na první jamce. Přišel na odpaliště, sundal si čepici i sluneční brýle a zahleděl se do dálky. Pak si olízl prst a zkoušel, jak fouká vítr. První rána mu zrovna nesedla, při druhé promáchl a způsobil pozdvižení zejména v řadách svého týmu. Třetí odpal se mu vcelku vydařil. Od Ivana Lendla jako dárek dostal tenisovou tašku s raketami. Hned si jednu vytáhnul, naznačil koncentraci při příjmu a pak si i bez míčku vyzkoušel podání. „Dobře to držíš v levé ruce,“ komentoval Lendl. Bolt se jen pousmál. „To jste si ale spletli sport, tenis jsem hrál jednou a sotva jsem dostal míč přes síť... Je to na mě moc složité.“ S Boltem si tehdy kromě Ivana Lendla zahráli také Jaromír Jágr, Jan Železný, Tomáš Berdych nebo Roman Šebrle.

Těsné džíny, omlouval prohru (2012)

Jen jednou se Usain Bolt díval v Ostravě soupeřům v cíli na záda. V roce 2012 během Čokoládové tretry. S dětmi si zaběhl šedesátku. „Měl jsem džíny a ty byly moc těsné, nemohl jsem sprintovat tak rychle, jak bych chtěl,“ smál se po exhibici. „Příště budu mít šortky, a to bude mnohem lepší!“ Děti hecoval už před výstřelem. „Nejsou zatím tak vysocí jako já, ale určitě budou rychlí,“ varoval přihlížející. A když se pak během závodu jedna z dívčin zakoukala na obra ve vedlejší dráze, Bolt ji rukou popostrkoval až do cíle. Vyhrála Berenika Nezvalová. „Dobrý to bylo,“ usmívala se maličká dívenka.

Bolt Tower? Strašidelná výška (2015)

Jamajský šampion v roce 2015 slavnostně pokřtil nástavbu Vysoké pece číslo 1 v Dolní oblasti Vítkovic. Symbolicky dostala jméno Bolt Tower. Nejen podle hvězdného atleta, ale i díky tomu, že stavba architekta Josefa Pleskota připomíná šroub (anglicky bolt) a má symbolizovat i někdejší oheň a světelné záblesky z vysoké pece. „Cool, příjemné překvapení,“ usmíval se Bolt po slavnostním křtu. „Ohromný výhled, ale je to trochu strašidelné. Až moc otevřeného prostoru.

Choreo na rozloučenou (2017)

Ve fotbale běžná věc, v atletice unikát. Obrovské choreo organizátorů a fanoušků pro loučící se jamajskou legendu v roce 2017 Usaina Bolta nadchlo a dojalo. Když se po svém posledním závodě v Ostravě loučil s fanoušky, na protilehlé tribuně byl anglicky stylizovaný nápis s poděkováním, jamajskou vlajkou a iniciály U. B. „Choreo vzniklo ve spolupráci s lidmi, kteří je mají zmáknuté ze zápasů Baníku,“ informoval Oldřich Zvolánek z vítkovického klubu.

USAIN BOLT NA ZLATÉ TRETŘE OSTRAVA

2006      200 m    1. místo  20,28 s  (MR)

Přijel jako devatenáctiletý mladík a hned překonal rekord mítinku, který v roce 2004 stanovil Justin Gatlin. „Nevěděl jsem, že rekord mítinku patřil Gatlinovi, ale jsem rád, že jsem poprvé v kariéře držitelem rekordu nějakého evropského mítinku,“ radoval se Bolt.

2008      200 m    1. místo 19,83 s (MR a WL)

Znovu překonal rekord mítinku a zaběhl i nejlepší čas sezony. „Byla to moje první dvoustovka sezony, byla důležitá,“ říkal Bolt, který pak bral na olympiádě v Pekingu zlato na stovce i dvoustovce.

2009      100 m    1. místo 9,77 s

První stovka na Zlaté tretře. Exkluzivní čas 9,77 bohužel zhatil silný vítr (+2,1) a do historických tabulek jako rekord zapsán být nemohl. Neskutečnou formu Bolt v sezoně potvrdil na MS v Berlíně, kde zaběhl stále platné světové rekordy na 100 i 200 metrů.

2010      300 m    1. místo 30,97 s  (MR a NR)

Netradiční disciplína ušitá na míru Boltovi. Stal se druhým člověkem v historii, který dokázal běžet třístovku pod 31 sekund. V silném dešti zaostal jen o 12 setin za světovým rekordem Michaela Johnsona z roku 2000. Mítink sledovalo rekordních 22 tisíc diváků.

2011       100 m    1. místo 9,91 s

I přes slabší start opět běžel pod 10 vteřin, byť jej pořádně prohnal krajan Steve Mullings (9,97). „Mohlo to být lepší, čekal jsem lepší čas,“ říkal i Bolt. „Omlouvám se, že jsem neběžel rychleji než v Římě, i když jsem to slíbil.“

2012      100 m    1. místo 10,04 s

Vyhrál, ale byl zklamaný. Na špatné počasí, ani opakovaný start se nevymlouval. „Necítil jsem se úplně v pohodě, neměl jsem svůj den, chyběla mi výbušnost. Chtěl jsem zaběhnout kvalitní čas, ale dnes to nevyšlo.“

2015      200 m    1. místo 20,13 s

Zima, déšť a třikrát opakovaný start. Navzdory nejpomalejší startovní reakci porazil o 22 setin Američana Younga, který byl necelou hodinku předtím druhý i na stovce za Powellem. „Snažím se dostat do takové kondice, abych se nemusel starat o časy,“ komentoval závod Bolt.

2016      100 m    1. místo 9,98 s

Další stovka pod deset, ale spokojený nebyl. „Startovní reakce byla docela dobrá, ale nebyla v ní síla,“ popisoval. „Věděl jsem, že jsem mohl běžet rychleji, kdybych vyvinul větší sílu v prvních čtyřiceti metrech. Ale jsem hlavně rád, že jsem bez zranění.“

2017      100 m     1. místo 10,06 s

Boltova definitivní rozlučka se Zlatou tretrou. „Vítali jsme jej poprvé jako neznámého nadějného kluka z Jamajky a loučit se s ním budeme jako s největší hvězdou světové atletiky,“ těšilo majitele pořádající agentury Miroslava Černoška.

BOLT NA ZLATÉ TRETŘE

2006      200 m    1. místo 20,28 s (MR)

2008      200 m    1. místo  19,83 s (MR, WL)

2009      100 m    1. místo  9,77 s

2010      300 m    1. místo  30,97 s (MR, NR)

2011       100 m    1. místo  9,91 s

2012      100 m    1. místo  10,04 s

2015      200 m    1. místo  20,13 s

2016      100 m    1. místo  9,98 s