Energetickým šmejdem je obchodník, který záměrně zatajuje podstatná fakta, což negativním způsobem ovlivňuje výhodnost ceny plynu či elektřiny. Tito podvodníci často vyvíjí psychický nátlak na klienty, aby podlehli jejich slibům a podepsali mnohdy velmi nevýhodnou smlouvu.

Jak jednají energetičtí podvodníci se zákazníky?

Šmejdy, a to nejen ty energetické, spojují jejich taktiky. Při jednání se tak můžete setkat:

  • s emocionálním nátlakem,
  • s pocitem urgence,
  • s vyžadováním kladných odpovědí.

Často lze slýchat věty typu: „Přece nechcete svou rodinu připravit o úspory. Peníze, co ušetříte, můžete dát dětem. Nejlepší na tom všem je, že tato výhodná nabídka platí právě dnes. Chtěl byste přeci mít více peněz? Líbilo by se vám letos ušetřit na dovolenou u moře?Jen stěží lze těmto slovům oponovat a právě na to tito obchodníci spoléhají.

Jaké jsou 3 nejčastější triky energetických šmejdů?

1. Dlouholetá exkluzivita

Jeden z triků spočívá v tom, že prodejce vám slíbí nejvýhodnější cenu na trhu, pokud se zúčastníte aukce energií. Jakmile ale podepíšete smlouvu bez jejího přečtení, nedozvíte se, že součástí podmínek je také doložka o exkluzivitě na několik let, což znamená, že po určitou dobu nebudete moci rozhodovat o dodavateli energií. Navíc se ani výhodné ceny plynu či elektřiny většinou nedočkáte. Mnohem lépe tak uděláte, když si sami zkusíte porovnat nabídky a za pomoci online srovnávače si vyberete pro vás tu nejvýhodnější.

2. Pofidérní kontrolor

My jsme vám přišli zkontrolovat smlouvu, jestli vám nezapomněli zlevnit plyn.“ Nebojte, pokud by mělo k něčemu takovému dojít, určitě na vás nezapomenou. Těmto planým slibům nikdy nevěřte, chtějte vědět, co je kontrolor zač. Obvykle se bude snažit vám vnutit, že se jedná o zástupce vaší dodavatelské společnosti, popřípadě distributora. Pamatujte ale na to, že dodavatelé plynu i elektřiny neposílají neohlášené návštěvy.

3. Dárky „zdarma“

K výhodné smlouvě na vás navíc čeká dárek zdarma.“ To zní lákavě, nejenže ušetříte tisíce korun ročně za elektřinu, ale získáte i sadu úsporných žárovek, za které nemusíte zaplatit. Jenže stačí si novou smlouvu více prostudovat a zjistíte, že pro vás nebude tak výhodná. Pokud pak budete chtít posléze odstoupit od smlouvy, obdržíte fakturu za úsporné žárovky, ty vás však nevyjdou sotva na pár stovek jako běžně v obchodě, ale klidně i na 2 000 Kč.