Stres, vyčerpání a přesčasy

Zdravotní sestřičky poskytují nejenom výbornou péči, ale také často podporují pacienty i psychicky. Samy to přitom mají v době pandemie koronaviru nesmírně náročné. „Právě teď jsou to ony a všichni v první linii, kdo potřebují naši pomoc. Karanténní opatření neumožňují poděkovat jim osobně. Proto jsme připravili dobročinnou aktivitu, díky níž je možné sestrám poslat vzkaz, poděkování nebo slova podpory na dálku,“ říká Roman Juráš, předseda představenstva Generali České pojišťovny.

Pod záštitou České asociace sester vznikl dobročinný projekt „Pomáháme sestřičkám“. „Sestry i nelékaři to mají v této době opravdu velmi těžké, dělají přesčasy, aby se zvládli postarat o nemocné. Často se to děje bez přestávek a odpočinku. Nevíme, jak tato situace bude dlouho trvat, proto vítáme jakoukoliv pomoc, která sestřičkám pomůže přečkat toto složité období,“ říká Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

Generali Česká pojišťovna proto zareagoval okamžitě a pro sestřičky ve vybraných velkých nemocnicích zdarma poskytla sestrám občerstvení, které jim dodalo dostatek energie na náročnou službu. Dobít baterky tak mohly sestry například v Brně, Olomouci, Praze, Litoměřicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové nebo Českých Budějovicích, Strakonicích či Plzni a Příbrami.

Autor: Shutterstock

Jak se můžete zapojit?

Sestřičky je možné díky projektu podpořit alespoň na dálku. Na stránkách www.pomahamesestrickam.cz můžete zanechat povzbuzující vzkaz přes Facebook nebo Instragram. Stačí napsat veřejný příspěvek na Facebooku a přidat označení @Pomáháme sestřičkám nebo na Instagramu k fotce přidejte hashtag #pomahamesestrickam. Všechny vzkazy se sejdou na výše zmíněném webu a sestřičky si je tam mohou přečíst. Vzaky se budou také promítat na obrazovkách v nemocnicích. Tuto možnost už využila řada známých osobností, jako jsou Leona Machálková, David Koller, Aleš Háma, Pavel Šporcl nebo Matěj Ruppert. Další na sebe nenechávají dlouho čekat. Tak se připojte i vy!

Autor: Shutterstock

I malý příspěvek dokáže velké věci

Pošlete dárcovskou esemesku DMS SESTRA 30, DMS SESTRA 60, DMS SESTRA 90 (tj. DMS mezera SESTRA mezera VÝŠEPODPORY) na telefonní číslo 87 777 nebo odešlete trvalou DMS: DMS TRV SESTRA 30, DMS TRV SESTRA 60, DMS TRV SESTRA 90 (tj. DMS mezera TRV mezera SESTRA mezera VÝŠEPODPORY) na telefonní číslo 87 777. Zároveň můžete využít také možnosti poslat příspěvek přímo na transparentní účet České asociace sester 191900/0100.

Pomáhejme si

Peníze mají velkou moc, ale můžete udělat i něco navíc. Pokud máte ve svém okolí nějakou zdravotní sestru, nabídněte jí, že jí pohlídáte děti, umyjete okna nebo jí zajdete na nákup. Ony pro nás nasazují životy každý den, tak co kdybychom jim aspoň nějakou malou službou ulehčili a možná i vykouzlili úsměv na tvářích. Společně to zvládneme!