Chalupa v malebné východočeské krajině, ve které Lenka prožila dětství, byla v mírně neutěšeném stavu. Obývat z ní bylo možné pouze světnici, zbytek chalupy byl zastavěn starým nábytkem a prostorná půda byla zanesená tunami harampádí. Podobně vypadal i druhý dům na pozemku naproti hlavní chalupě, kde kdysi býval výměnek a chlívek.

„Tolik krámů pohromadě jsem snad nikdy neviděla. Objevili jsme tu kupříkladu hned sedm umyvadel – co kdyby se to někdy hodilo?“ vzpomíná na úplné počátky rekonstrukce chalupy majitelka. Vyklizení a vyčištění obou budov tak nakonec vyšlo na celých dvě stě tisíc a pak už se mohlo přistoupit k samotným stavebním úpravám. Na těch se Lenka domluvila se svou kamarádkou, architektkou Jitkou Macákovou, která vymyslela celý návrh a plán přestavby a také ji i řídila a dozorovala.

„Práce to byla úžasná, protože se Lenka spolu se svým manželem nebáli netradičních řešení a jako investoři byli opravdu vstřícní. Navíc byl pro mě úkol proměnit starou chalupu v moderní a přitom zachovat její ráz a půvab skutečnou výzvou,“ hodnotí architektka nedávnou spolupráci. Jitka do rekonstrukce vnesla neotřelé a originální nápady, které si teď Lenka, při užívání chalupy, stále více pochvaluje.

Hlavní ideou proměny bylo vybourání prakticky celé čelní stěny světnice a její velkorysé prosklení posuvným francouzským oknem, které vede na palubovou terasu nově vytvořenou na zahradě před chalupou. Dále bylo třeba zobytnit podkroví, což znamenalo kompletně přeložit a zaizolovat celou střechu, zaizolovat a položit nové podlahy, vyrobit schodiště a zařídit v patře dvě zcela nové místnosti.

„Měli jsme štěstí na řemeslníky, pod vedením stavbyvedoucího Marka Hnátnického stavba šlapala a s truhlářem Jardou Vebrem vytvořili fajn partu, takže jsme se na kontrolních dnech často i docela dobře bavili,“ říká Lenka. V původní světnici vznikla rozlehlá obytná kuchyně, pohodlná vstupní hala a komfortní koupelna s technickým zázemím. Obytnou kuchyni totiž majitelé nechtěli zastavět těžkým nábytkem, takže zde nechali od truhláře vyrobit kuchyňskou linku ze starých opracovaných prken a na stěny pověsit jen lehké police, které prostor nijak nezatěžují. Vešla se sem tak i poctivá kachlová kamna vyrobená na zakázku a masivní stůl pro osm lidí.

Veškeré další zařízení pak obstarává jen malá almárka, která v chalupě stála už za Lenčina dětství a dnes působí díky zbavení všech starých nátěrů velice šarmantně. Také ložnici se podařilo proměnit do posledního detailu. Obložení podkrovních šikmin ve vertikálním směru působí odlehčeně a prostor se tak ještě více otevírá. Chytře vymyšlené jsou úložné prostory, které architektka Jitka Macáková navrhla vytvořit ze stejných prken, kterými jsou obložené stropy podkroví, takže se stala neviditelnou součástí interiéru, o níž vědí jen sami majitelé.

Stejný prvek vnesla i do koupelny, kde nechala na míru vyrobit předělovací stěnu mezi koupelnou a technickou místností s toaletou, do nichž se vchází dveřmi vyrobenými z prken. Architektce se podařilo chalupu výrazně „zvětšit“ nejen základními stavebními úpravami, ale také pomocí těchto sjednocujících momentů, které se opakují v celé chalupě a dodávají jí jednotný vzhled, což se týká i sjednocené podlahy v celém přízemí.

„V koupelně jsme podlahu navíc doplnili o podlahové topení, takže je v chalupě naprosto dokonalý komfort,“ usmívá se Lenka, která si navíc nemůže vynachválit dálkové vytápění chalupy pomocí SMS, kterou ještě před příjezdem odešle z Prahy, a během pár hodin je v chalupě teploučko. „Je to prostě paráda a musím uznat, že se nám všechny vynaložené peníze i starosti, které jsme s rekonstrukcí měli, bohatě vrátily.“

Fotogalerie
12 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana březnového vydání časopisu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení