Do aktivní služby nastoupil Jaroslav Linhart v devadesátých letech a vykonával pozici sanitáře ještě v době, kdy pod pražskou záchranku spadala nemocnice na Malvazinkách. Podle facebookových stránek Zdravotní záchranné služby hl. m. Prahy v záchranářské uniformě pokračoval jako řidič Škody 1203 při tzv. převozech pacientů a následně jako řidič sanitního vozidla rychlé zdravotnické pomoci. Po Praze do roku 2015 najezdil tisíce kilometrů!

Podle záchranáře Lukáše Zachariáše dokázal Jarda zachovat chladnou hlavu snad při všech myslitelných situacích. Pověstný klid dokázal prý přenášet i na další kolegy: „Byl sanitář, řidič, ale hlavně rádce. Přišel jsem k němu jako ucho po škole. Ohledně zdravotních stavů pacientů měl obrovské zkušenosti a moje teoretické znalosti ze školy dokázal doplnit o to, jak konkrétní věci řešit v praxi,“ říká.

Ticho a humor

Oba pánové spolu pracovali osm let a byli dokonce tak dobře sehraní, že nepotřebovali spolu ani mluvit. Nebylo to prý ani třeba, protože oba přesně věděli, co má kdo v jakou chvíli dělat a co bude následovat. Když ale Jarda začal mluvit na pacienta, zvládal to podle Zachariáše výborně.

Další spolupracovníci si na něm cenili jeho suchého záchranářského humoru, rozvahy a obrovských zkušeností: „Dalo se na něj stoprocentně spolehnout a nikdy neřekl, že něco nejde nebo že se mu něco nechce dělat, vždy se snažil pomoci,“ vzpomíná Lukáš Zachariáš a shoduje se na tom i s dalšími oslovenými kolegy.

Správnej chlap

Podle Jiřího Ch., který s Jaroslavem Linhartem také spolupracoval, byl ikonou a legendou pražské záchranky: „Pan řidič. Chlapík, kterého jsem miloval. Jeho životní příběh by asi zajímal nejednoho scenáristu. Jarda byl král starý gardy, party lidí, která se už nikdy nebude opakovat. Je nemožné popsat, jakou energii v sobě tito chlapíci nosili. Chci mu věnovat vzpomínku, protože jsem s ním projezdil nejednu šichtu. Poslouchal jeho příběhy, při kterých mi tekly smíchy slzy „tak jako teď“. Jdu si dát na tebe slivovičku, kamaráde. Díky,“ napsal dojemný vzkaz bývalý kolega. A ti další do nebe vzkazují: „Tak tedy, Kapříku, přejeme tam nahoru samé pěkné úlovky. S hlubokou úctou, celá ZZS HMP.“