Video
Video se připravuje ...

Need for Speed Heat - trailer Electronic Arts

Co si budeme namlouvat, se sérií Need for Speed to na nové generaci konzolí žádná sláva nebyla. Need for Speed Rivals byl sice povedený díl, kde hrály honičky s policisty velkou roli, ale hned následující reboot Need for Speed už taková hitparáda nebyl. Předposlední pokračování Need for Speed Payback pak lze označit přinejlepším za nadprůměrné závody. Švédští vývojáři z Ghost Games ale zpytovali svědomí a konečně opět vytvořili závodní gamesu hodnou odkazu kultovní série.

Palm City je vytvořené podle Miami

Need for Speed Heat je stejně jako její poslední předchůdci závodní videohrou s příběhem. Ten byl naštěstí umírněn a slouží spíž jako pozadí k adrenalinovým závodům. Přesto je špatný. Hrdinou se stane jedna z postav z výběru plného klišé. Po krku vám v Palm City viditelně inspirovaném americkým Miami půjde policejní poručík Frank Mercer. Jeho cílem není nic jiného než zlikvidování ilegálních pouličních závodů ve svém rajonu a pozatýkání všech závodníků. Palm City je menší než variace na Las Vegas z Payback.

Need for Speed Heat pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Nevadí to však, jelikož je ve městě vždy co dělat a kam jet. Dění je rozděleno mezi noc a den. To se však nepromítá jenom ve viditelnosti. Během dne budete jezdit na okruzích a vydělávat peníze na nové káry. Jakmile se setmí, stanete se postrachem silnic. Během nezákonného soutěžení za volantem budete získávat reputaci, s níž se stanete známější na ilegální scéně, a zpřístupní se vám další závody. Zároveň budete odemykat vozy, které si koupíte za peníze získané z denního závodění.

Adrenalinové honičky s policií

V noci se také dočkáte honiček s policisty. Ti jsou neoblomní, agresivní a půjdou po vás jako psi. Dost často vás dostanou, protože jsou vytrvalí a schopní. Alespoň že je můžete podplatit. Nabídka závodů je hodně rozmanitá. Od klasických okruhů, jízdy na čas, smýkání až po soupeření se živými protijezdci. Need for Speed Heat lze totiž hrát online i offline. Pokud se rozhodnete pro první variantu, ve hře narazíte na další živé závodníky. I po nich půjde policie, takže vám někdy pomohou jejím zaměstnáním.

Need for Speed Heat pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Kromě toho je Palm City plné vedlejších aktivit jako ničení billboardů, překonávání rychlostních rekordů u fotopastí nebo skoků s autem a mnoho dalších. Vždy je co dělat. Jen škoda, že město působí dost neživým dojmem. Kromě začátků závodů v ulicích nenarazíte na živáčka. Jako by bylo Palm City závodnickou metropolí, kde se chodci bojí vyjít ven. Umělá inteligence protijezdců je spíše na průměrné úrovni. Někdy vás potrápí, jindy zvítězíte na celé čáře. Žádné vylomeniny nevyvádějí.

Vozový park plný bouráků

Vzhledem k akčním policistům je to ale jenom dobře. A pokud budete chtít opravdu důstojné protivníky, vždy můžete závodit se živými soupeři. Ve hře je k dispozici 127 aut, což není kdovíjaké číslo, ale věřte mi, že vašim závodnickým touhám tento vozový park bohatě postačí. Zvláště když můžete jezdit s bouráky značek Aston Martin, BMW, Ferrari, Ford, Lamborghini nebo Porsche. Jejich modely jsou fajn na pohled, ale o extratřídu nejde. Od NFS Payback se navíc prakticky nezměnily.

Need for Speed Heat pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Možnosti tuningu jsou ale tak obrovské, až z nich jde hlava kolem. Vylepšit ve voze lze téměř vše. Od instalace nitra přes posílení motoru až po například přidání spoileru. Tuning, byť v menší míře, lze přitom řešit i přímo při závodech. To je věc. I když lze vozy totálně zničit, až skončí v garáži kvůli opravě, jejich vizuální poškození je úsměvné. Maximálně si totiž poškrábete lak, prohnete kapotu a urazíte zpětné zrcátko. Že náplň hry nápadně připomíná Forzu Horizon 4? Ano, je tomu tak. Jejích kvalit však nedosahuje.

Grafika neurazí ani neoslní

Jízdní model je pro závodní hru nesmírně důležitý. Need for Speed Heat je čistokrevná arkáda a musím se přiznat, že zrovna ten její mi přijde trochu podivný. Stejně jako ovládání. Například do smyku se dostanete dvojitým poklepáním plynového pedálu. Zvláštní. Ale jakmile jsem si na něj zvykl, bylo vše v pohodě. Hra běží na osvědčeném enginu Frostbite 3. Přesto vypadá grafika přinejlepším průměrně. Ošklivá není ani náhodou. V některých okamžicích vypadá i dobře. Například osvětlení v noci je pěkné.

Need for Speed Heat pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Stejně tak i změny počasí vypadají hezky. Závodění za denního světla ale už taková krása není. To vše při stabilních 30 fps. Co se ozvučení týče, je standardní. Soundtrack, který byl vždy v sérii parádní, je ale něco neskutečného. Je pekelně božský! Při hraní uslyšíte spoustu kvalitní hudby z žánrů jako trap, hip-hop, drum n bass, house nebo latino. Hudba se mění nejenom podle denní doby, ale také záleží, zda se jen tak projíždíte nebo závodíte. Need for Speed Heat hudebním doprovodem podtrhuje napínavou atmosféru.

Fenomenální soundtrack

Během hraní uslyšíte známá jména jako Sofi Tukker, Diplo, NGHTMRE & A$AP Ferg, Bear Grillz, 2 Chainz, Machine Gun Kelly, Valentino Khan & Kayzo, Chase & Status, Party Favor & GTA nebo TroyBoi. Need for Speed Heat je závodní videohrou silně inspirovanou výše zmíněnou Forzou. Zpracována je však dosti osobitě. Hraje se skvěle, nenabízí toho málo a k tomu všemu vám hraje neustále skvělá hudba. Soundtrack je vyloženě skvostný. Série Need for Speed letos slaví 25 let své existence a Heat je krásným dárkem pro její příznivce.

Série Need for Speed přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 81 %

Plusy:
Návrat Need for Speed mezi závodní elitu
Honičky s policisty jsou adrenalinové a těžké
Vozový park plný bouráků
Bohaté možnosti tuningu
Město s přehršlí závodů a aktivit
Kulervoucí soundtrack
 
Minusy:
Průměrná grafika
Město působí prázdně
Špatný příběh
 
Infobox
Datum vydání: 8. listopad 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
Výrobce: Ghost Games
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry