Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel Zedníček slaví kulatiny: 70 věcí, které jste o něm nejspíš netušili

/
  • Pavel Zedníček slaví sedmdesátiny.
    31. října 2019 ● 11:15

    Oblíbený herec Pavel Zedníček alias Čmaňa oslaví prvního listopadu krásné sedmdesáté narozeniny. Umělec, kterého si prakticky nikdo nedokáže představit bez jeho legendárního kníru, prožil pestrý život. Vyzobali jsme pro vás sedmdesát zajímavostí, které jste o něm možná ani nevěděli...

  • 1.

    Jmenuje se František

    1.   Narodil se na kovárně v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku.

     

    2.   Jeho druhé jméno je František, po dědečkovi.

     

    3.   Říká o sobě, že byl – jako každý správný Valach – „odkojený slivovicí“. „V rozumném množství je slivovice lék. Znám mnoho strýců, kteří si dají kalíšek po ránu a těší se dobrému zdraví i ve vysokém věku,“ dušuje se.

     

    4.   Jeho rodiče bývali v mládí ochotníci, a tak malý Pavel k herectví přičichl už v dětství. Prodával lístky a tu a tam se mihnul na jevišti v pohádkách.

     

    5.   Má pouze jednoho sourozence, mladší sestru Dagmar (61).

     

    6.   Vystudoval kožařskou průmyslovku v tehdejším Gottwaldově, nyní Zlíně, obor pryžová obuv. Kdyby se nedal na hereckou dráhu, mohl vyrábět holínky.

     

    7.   Studia na kožařině však nikdy nelitoval. „Byli tam úžasní profesoři, a ti na škole založili divadelní kroužek,“ popisoval vždy svou cestu k herectví.

     

    8.   Na přijímačkách na Janáčkovu Akademii Múzických Umění v Brně předvedl Švejka, povídku z knížky Šimka a Grossmanna Můj první mejdan, a poté odrecitoval dvě sloky jakési básničky. Více si prý nepamatoval.

     

    9.   Už během studií na JAMU vystupoval v Divadle Na provázku.

     

    10.   Krátce po vystudování školy v roce 1973 nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem společně s Jiřím Bartoškou (72) a Karlem Heřmánkem (72).

  • 2.

    Nejlepší přítel

    11.   V roce 1977 pak všichni tři přešli do pražského Divadla Na zábradlí.

     

    12.   V současné době je Zedníček k vidění v komediích Divadla Kalich a také v Divadle Hybernia, kde hraje v muzikálu Galileo.

     

    13.   V Kalichu začal rolí v muzikálu Hamlet Janka Ledeckého (57), kde hrál a zpíval Polonia, otce nešťastné Ofélie a Learta.

     

    14.   Hostoval ale v celé v řadě divadel - například v Činoherním klubu, divadle ABC, divadle Globe nebo v Národním divadle.

     

    15.   Ve Zlaté kapličce si střihnul roli v Jindřichovi VI.

     

    16.   Za nejlepšího přítele považuje herce Svatopluka Skopala (68).

     

    17.   Za svou přezdívku „Čmaňa“ vděčí Bolkovi Polívkovi (70). „Míra Donutil se ho ptal, proč mi tak říká, a on mu na to odpověděl, ať se na mě podívá. Že jsem celá Janžurová. Nemá to žádnou logiku, ale od té chvíle jsem zkrátka Čmaňa,“ vysvětlil kdysi Aha! Zedníček.

    18.   Před lety založil s Boleslavem Polívkou Valašské království.

     

    19.   V tomto původně recesistickém projektu se stal „ministrem pro všechno“. Do této funkce ho jmenoval, jak jinak, samozvaný král všech Valachů Polívka.

     

    20.   Rád se dívá na filmy Jacka Nicholsona (82), jelikož obdivuje jeho herectví.

  • 3.

    První auto ve třiceti

    21.   Hraje na klarinet. V dětství však toužil spíše po saxofonu…

     

    22.   Věnuje se také tenisu.

     

    23.   Velice rád řídí, řidičák má už od svých osmnácti let.

     

    24.   Ročně najezdí v průměru kolem padesáti tisíc kilometrů. „Křižujeme s divadlem republiku a často hrajeme i na Slovensku, tak se to nasčítá,“ prozradil Světu motorů.

     

    25.   První vůz, který samostatně šoféroval, byl rodinný trabant.

     

    26.   Svoje vlastní první auto si pořídil až ve třiceti letech. Byla to Škoda 110 L a koupil ji od režiséra Ivana Rajmonta (†70). Stála ho prý sedm tisíc a byla celá rezavá.

     

    27.   Podle svých vlastních slov miluje mytí nádobí. „Jak vidím někde hrnek od kafe, už po něm skočím. Mám to v sobě odmala, doma jsme museli pomáhat,“ řekl v rozhovoru pro Kafe.cz.

     

    28.   Pavel Zedníček se velmi rád potápěl, ale kvůli bolestem ucha musel ponory omezit. „Už nějak není schopno vyrovnávat tlak, už ho neprofouknu a trpím pak záněty. Udělala se mi tam jizva, takže to radši nebudu pokoušet,“ přiznal nepříjemnou zdravotní komplikaci, která ho omezuje v kdysi tak oblíbeném sportu.

     

    29.   Miluje polévky. „Mám rád hlavně ty s domácími nudlemi, a fazolovou a čočkovou,“ nechal se slyšet.

     

    30.   Miluje také ostré jídlo. „Z Mexika vozím speciální pálivku Habanero a kořením s ní všechno kromě buchet,“ prozradil na sebe slovenskému Playboyi.

  • 4.

    V dospělosti miminem

    31.   Mexiko ostatně navštěvuje velice často, má zde dokonce „oblíbený ostrov“. Je totiž spíše teplomilný a zimu v Česku si moc neužívá.

     

    32.   Má rád vtipy, ale rozhodně je na potkání nevypráví. „Já znám asi tři, čtyři vtipy – a konec. Humor mám strašně rád, ale fóry zkrátka zapomínám,“ prohlásil pro TV Magazín.

     

    33.   Je prezidentem festivalu komedie Novoměstský hrnec smíchu.

     

    34.   Přestože většina lidí se klaunů bojí, on je prý měl rád odmalička. „Protože oni musí umět všechno, co k cirkusácké profesi patří: jezdit na jednom kole, na koni i na slonovi, chodit po provaze, akrobacii… A ve všem musí být mistři. Pak teprve mohou dělat legraci s lehkostí a jakoby mimochodem,“ líčil s nadšením.

    35.   Svůj filmový debut si odbyl v detektivce Juraje Herze (†83) Holka na zabití z roku 1975.

     

    36.   Seriálový debut absolvoval o dva roky později v Dietlově Nemocnici na kraji města. Tam mu byla svěřena menší rolička vulgárního zloděje, který vypadl z okna a zpřelámal si nohu.

     

    37.   Jeho nejbizarnější rolí je bezesporu „mimino“ v pohádkovém seriálu Arabela se vrací.

     

    38.   Nazpíval titulní píseň krimi seriálu Panoptikum Města pražského s refrénem „Copak ale… inu co…“. On sám si zahrál v jedné z epizod bývalého lupiče Vendelína Kubu.

     

    39.   Při natáčení krimi seriálu Malý pitaval z velkého města musel neustále obhajovat, proč má delší vlasy, než by se na policistu slušelo. Údajně prý argumentoval, že v době „mániček“ svým rebelským účesem zmate zločince.

     

    40.   Původně měl hrát v oblíbeném seriálu Návštěvníci tatínka budoucího génia Adama Bernaua. Z časových důvodů byl však přeobsazen Eugenem Jegorovem (†55).

  • 5.

    Ztráta synovce

    41.   V populárním seriálu Sanitka si zahrál saniťáka Fandu Beznoska. Roli si zopakoval i v pokračování z roku 2013, které natočil režisér Filip Renč (54).

     

    42.   Vždycky hrál postavy z lidu se svérázným smyslem pro humor, hluboké psychologické postavy mu byly cizí. „Já se nikdy nepovažoval za charakterního herce, mým zájmem bylo bavit lidi, moc rád jsem hrál a hraju pro děti, je to nejupřímnější publikum, nepředstírají. Když se jim něco nelíbí, zívají nebo odejdou,“ svěřil se kdysi herec Sedmičce.

     

    43.   Zábavný pořad Kufr moderoval úctyhodných 12 let.

     

    44.   Se svým synovcem Jakubem na TV Barrandov moderoval pořad Kurňa, co to je?

     

    45.   Jakub Zedníček (†27) tragicky zahynul 1. ledna 2018 asi půl hodiny po silvestrovské půlnoci při autonehodě na 192. kilometru D1. Jeho automobil narazil do středových svodidel. Po vystoupení z auta středová svodidla přelezl a v protisměru ho srazila dodávka.

     

    46.   „Četníci“ byli Pavlovi Zedníčkovi souzení. Zahrál si totiž jak v Četnických humoreskách (roli hubatého pekaře Kotrby), tak i v Četnících z Luhačovic (tam ztvárnil původem rakouského četníka Gebrta).

     

    47.   Scénárista a autor projektu Petr Bok (47) na nápad obsadit Čmaňu přišel na poněkud kuriózním místě… „Prý šel na záchod a přišel na mě. Vůbec nevím, proč si na mě vzpomněl právě tam,“ řekl Zedníček pobaveně pro Super.cz. „Je vidět, že lidi ty nejlepší myšlenky napadají zrovna tady.“

     

    48.   Kromě herectví se proslavil i na poli dabingu. Jeho hlasem mluví například Frank Lambert z Kroku za krokem nebo Al Bunda v sitcomu Ženatý se závazky.

     

    49.   Namluvil i několik večerníčků, například Příhody kocoura Damiána, Balabánci a Příběhy včelích medvídků.

     

    50.   Jeho hlas zazněl také na CD Pohádky o mašinkách, které již v roce 1942 napsal český spisovatel, novinář a historik Pavel Nauman.

  • 6.

    Knír oholil dvakrát

    51.   Je spoluautorem svého knižního hereckého portrétu Kurňa, to je život.

     

    52.   Svůj legendární knír, který nosil dlouhých 45 let, si oholil během života jenom dvakrát. Poprvé v roce 2004, když točil film Kousek nebe, podruhé v roce 2013 kvůli natáčení filmu 8 hlav šílenství.

     

    53.   Jeho tvář bez vousů sklidila rozporuplné reakce. „Barťák mě prosil skoro na kolenou, ať už se nikdy neoholím, že pak vypadám jako… A použil jedno nepublikovatelné slovo. Naopak Juraji Herzovi jsem bez kníru prý připadal jako herec francouzského typu. A Petr Nárožný mi řekl, že mám ksicht jako jezdeckou holínku,“ prohlásil Zedníček v rozhovoru pro Květy.

    54.   Vlastní krámek, kde se prodávají obložené bagely, nazvaný jednoduše Just bagel.

     

    55.   Bagely k němu chodil mlsat například Karel Gott (†80) nebo Jiřina Bohdalová (88).

     

    56.   S Gottem ho ostatně pojilo blízké přátelství – nechyběl ani na jeho narozeninové oslavě v Divadle Na Jezerce, ani na posledním rozloučení po jeho skonu na počátku října ve Svatovítském chrámu. „Když jsem se to dozvěděl, ovládl mě smutek. Netušil jsem, že se to stane tak rychle,“ hlesl pro eXtra.

     

    57.   V roce 2016 musel zaplatit pokutu 7 tisíc korun, jelikož měl na výloze špatně nalepenou reklamu.

     

    58.   Je podruhé ženatý, jeho životní partnerkou se stala moderátorka a scénáristka Hana Kousalová (56).

     

    59.   Žil s ní dlouhých 13 let, než ji nakonec před dvěma roky pojal za svou choť na pláži na Floridě.

     

    60.   Oddal je syn Waldemara Matušky (†76), taktéž Waldemar (41).

  • 7.

    Dcera mu neodpustila

    61.   V prvním manželství Pavel Zedníček vychovával dceru Lucii (50), která je dnes úspěšnou herečkou. Dokonce ji adoptoval a ona přejala jeho příjmení, jímž se honosí dodnes.

     

    62.   S Lucií v devadesátých letech uváděl pořad Ptákoviny.

     

    63.   Od rozvodu s její maminkou v roce 2001 jejich vzájemné vztahy notně ochladly. Lucie nevlastnímu otci údajně dodnes neodpustila, že opustil jejich rodinu kvůli jiné, mladší ženě.

     

    64.   Pavel Zedníček žádné vlastní dítě nemá.

     

    65.   Jeho otec je stále naživu. Je mu 97 let. „Pořád je velmi činorodý. Luští křížovky, umí pracovat s počítačem, občas spolu skypujeme. To se naučil skoro dřív než já,“ přiznal nedávno magazínu Téma.

     

    66.   Maminku pochoval před sedmi lety, bylo jí tehdy 84 let.

     

    67.   Dlouhověkost má v rodině, jeho babička se totiž dožila 96 let. „A to tady mohla být déle, jenže se rozhodla, že už ji život nebaví. Tak se se všemi rozloučila a jednoduše usnula navěky. To byl krásný konec,“ myslí si Zedníček.

     

    68.   Jeho „životní partnerkou na televizních obrazovkách“ je bezpochyby Jana Paulová (64). Hrají spolu už více než 25 let a podle Zedníčka na Paulovou jeho manželka nežárlí. A to i když spolu mají „lechtivé“ scény! „Na zájezdech máme jedno představení, kde jsme dvě hodiny spolu v posteli. Jana to spočítala a zjistila, že jsme v té posteli byli celé tři měsíce v tahu, to je těch 415 repríz. Lehám si k ní třikrát nebo pětkrát do měsíce,“ prohlásil v Show Jana Krause.

     

    69.   V pražském divadle Kalich oslaví své sedmdesátiny divadelní hrou Lakomec. Mělo by jít o moderní převyprávění klasického příběhu od Moliéra, a prý jde o roli fyzicky velice náročnou. „Třeba při hraní shodím nějaké to kilo,“ usmívá se Zedníček.

     

    70.   V ten samý den, tedy 1. listopadu, bude slavit také Divadlo Kalich, a to dobrých 20 let své existence. Bude to tedy dvojnásobná oslava!

    VIDEO: Pavel Zedníček na narozeninách Karla Gotta: Ať je tu dalších 80 let!

    Video
    Video se připravuje ...

    Pavel Zedníček na narozeninách Karla Gotta: Ať je tu dalších 80 let! David Turek, Aleš Brunclík

    Fotogalerie
    71 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

defakto: ... mně leze na nervy tá hatlapatina kterou mluví , moravák už dávno není , tak není nutné aby se snažil mluvit nějakým sparchantelým nářečím .

(31. 10. 2019 12:54)

edapik: Nezapoměli jste na Básníky.. ?

(31. 10. 2019 12:36)

spania: Pavel Zedníček je prakticky skoro pořád stejnýVždycky jsem ho měla ráda,ať už v dětských nebo zábavných pořadech,kde účinkoval nebo ve filmech.Přeji mu všechno nejlepší k jeho narozeninám a hlavně hodně zdraví!

(31. 10. 2019 11:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy