Zhruba 40 tisíc ošetřených dětí ze všech koutů republiky ročně. Dalších 4500 miminek, batolat i mladistvých je zde za jeden rok hospitalizováno. Téměř 2500 pacientů zde putuje na operační sál. Ty všechny má na starost 25 doktorů, 65 sestřiček a další počty údržbářů či uklízeček, kterým už osmnáctým rokem „šéfuje“ profesor Havránek.

Spektrum případů je široké

„Máme velmi širokou spádovou oblast,“ vysvětluje profesor k neobvykle vysokým počtům. „Nejzákladněji přijímáme dětské pacienty především z oblasti Prahy, dále také ze Středočeského kraje. V rámci traumacentra ovšem po dohodě přijímáme pacienty z celé republiky. Především se jedná o ty nejmenší.“ V celé republice je podobně specializovaných pracovišť osm, přičemž to v Thomayerce je jedno ze tří největších.

Lékaři se na tomto pracovišti zabývají ošetřením nejrůznějších poranění, řeší ale také případy zánětů, kýl nebo vrozených vad, které jsou zjištěné v útlém věku. „Spektrum chorob dětského věku se v tomto ohledu liší od toho dospělého. Naštěstí se tolik nesetkáváme s takovým množstvím nádorových onemocnění jako u starších pacientů. U dětí převažují zlomeniny, které je nezřídka zapotřebí ošetřit chirurgicky, nebo otřesy mozku, orgánová poranění, poranění cév i popáleniny.“

Důležitá je následná péče

Dětem se pan Havránek lékařsky věnuje přes 40 let. Dobře proto ví, co je pro ně nejdůležitější, dostanou-li se do nemocnice. Nejde jen o chirurgický zákrok, byť by byl sebenáročnější. „Dětská psychologie je ohromná věc,“ uvádí.

Kromě dvou operačních sálů disponuje klinika také jedním zákrokovým sálem. Tam probíhají většinou neinvazivní nebo ne tolik závažné zákroky - například šití rány.
Autor: David Zima

Část úspěchu při léčbě, a to nikterak nepatrná, závisí na sesterské péči. Hodně záleží na tom, jak sestra umí ošetřovat a jak ke svým pacientům přistupuje. Malí pacienti se s doktory přece jen nevídají tak často, kdežto k sestrám si vybudují důvěrnější vztah. Myslím si, že bez šikovných a informovaných sester bychom se neobešli,“ cení si. Do péče zdejších specialistů se přitom dostávají děti prakticky od narození až po dospělost. „Od nedonošených novorozenců po dvoumetrové habány, kterým bylo čerstvě 18 let,“ říká s úsměvem.

Nové prostory

Nejsou to ale jen sestry, kdo mohou být hospitalizovaným dětem nápomocné. Často to bývají i rodiče či jiní rodinní příslušníci, kteří mohou s dětmi v nemocnici přebývat. Vydatně se právě na této psychické podpoře podepsala i nedávná rekonstrukce kliniky, v rámci které lékaři disponují novými 16 lůžky pro děti a 9 lůžky právě pro rodinné příslušníky. „Toto rozšíření bylo zapotřebí. Dříve jsme museli dávat až pět nebo šest dětí na jeden pokoj, což vůbec nebylo ideální,“ líčí přednosta.

V rámci rekonstrukce za více než 2,65 milionů korun, kdy se klinika rozšířila o nové prostory, disponuje nyní kromě pokojů také nově zařízenou edukační místností, kde se třeba učí děti chodit o berlích, nebo také hernami. Většina místností a chodeb přitom vůbec nepůsobí klasickým sterilním prostředím nemocnice, ale díky výzdobě vypadá veseleji - téměř jako školky či školy. „Díky novým prostorům lze poskytnout více komfortu pacientům a i nám to umožňuje vykonávat lepší práci,“ váží si Havránek rekonstrukce, která byla provedena z peněz Nadačního fondu Kolečko a TV Prima.
Fotogalerie
28 fotografií