Zcela nový veřejný prostor má v budoucnu vzniknout kolem vybudované stanice metra D Nemocnice Krč. Lokalita počítá s obchody, kancelářemi i byty. Letos v červenci došlo k podpisu smlouvy mezi vlastníky pozemků, magistrátem a dopravním podnikem, který budoucí výstavbě dává zelenou.

Společnost Reflecta Development, která majitele pozemků zastupuje, v současnosti jedná také s vedením Thomayerovy nemocnice i kvůli dopravní obslužností celé lokality. Zdravotnické zařízení totiž pokračuje v záměru vybudovat zcela nový urgentní příjem, který se bude nacházet v jižní části areálu a kvůli kterému bude nezbytné vybudovat nový vjezd. Ten se bude nacházet na křižovatce ulic Vídeňská a Zálesí, přičemž druhá zmíněná ulice se bude muset v návaznosti na protilehlý vjezd do nemocnice „narovnat“, aby se sanitky dovnitř dostávaly co možná nejsnáze.

Ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš pro Blesk.cz potvrdil, že v tomto směru došlo při vyjednávání s developerem ke zlepšení a na stole je varianta, která je mnohem blíže představám zdravotnického zařízení. „Původní myšlenku z mého pohledu zrealizovat nešlo. Výrazně by se tím omezil přístup do této nemocnice. Máme zde naplánovaný urgentní příjem ze strategických investic vlády. Kompletní dopravní obslužnost včetně výstupu z metra musí být zrealizována tak, aby byla doprava přirozeně napojena právě na urgentní příjem,“ popsal základní myšlenku ředitel.

Nonstop poliklinika

Součástí aktuálního návrhu nového veřejného prostoru u nemocnice v Krči je také multifunkční poliklinika, která by měla fungovat v nepřetržitém provozu. „Rádi bychom, aby do nově vzniklé budovy polikliniky na stanici metra Thomayerova nemocnice přestěhovala všechny ambulantní provozy, které jsou využívány tak, aby lidé nemuseli bloudit areálem, aby měli vše na metru,“ vysvětlil Blesku Jakub Sklenka ze společnosti Reflecta Development.

Podle něj by mělo toto nové zdravotnické zařízení fungovat neustále. „Jde o to, aby po 15:00 nebyl objekt prázdný a aby lidé zase nemuseli chodit s odřeným palcem na chirurgii v Thomayerově nemocnici,“ dodal Jakub Sklenka.

Myšlenku stavby polikliniky u nemocnice potvrzuje také ředitel „Thomayerky“ Zdeněk Beneš. „V současnosti je to však zatím pouze nápad, který není rozmyšlen. Detaily jsou ještě daleko. Zvažujeme, do jaké míry bychom tuto polikliniku mohli využívat. Obecně by to ale rozhodně benefit pro pacienty byl,“ sdělil ředitel. Podle něj je také nutné pečlivě zvolit, jaké obory by bylo dobré do tohoto zařízení umístit. „Opakuji, že pro nemocnici je klíčový hlavně vznik urgentního příjmu. Významně to prospěje pacientům, zrychlí to jejich léčbu,“ dodal Zdeněk Beneš.

Vedení nemocnice uvádí, že pro celý projekt bude důležité stanovisko ministerstva zdravotnictví a pražského magistrátu. V současnosti není určen žádný konkrétní termín pro další jednání s developerem, a tak nelze předjímat, v jakém časovém horizontu bude v této otázce jasněji.

Fotogalerie
11 fotografií