Rekonstrukce a revitalizace autobusového terminálu na Černém Mostě bylo jedno z předvolebních témat bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Čtyři roky uplynuly a „skutek utek, dalo by se říci. Všudypřítomná rez, ze stropů se táhnou krápníky, nepořádek, špína, zdevastovaný mobiliář. Důvodem tohoto stavu byla dlouhou dobu nejednoznačná vlastnická struktura. Až teprve nyní, po zhruba 20 letech existence terminálu, byl vybrán správce.

Krok správným směrem

Po dohodě hlavního města a čtrnácté pražské městské části areál převezme TSK. „Je to obrovský krok kupředu. Vyjasnění majetkoprávních vztahů je základ pro to, aby se konečně mohlo začít s rekonstrukcí tohoto ostudně zanedbaného areálu,“ uvádí starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Ten si také pochvaluje, že zastupitelstvo hlavního města již pro účely rekonstrukce schválilo investici přes 100 milionů. „Částka bude využita na odstranění havarijního stavu a zahájení projektové přípravy celkové rekonstrukce terminálu,“ uvádí dále starosta. Kdy přesně k ní dojde, zatím není jisté. K nezbytným dílčím opravám by však mělo být přikročeno co nejdříve.

Brána do Prahy

„Jedná se o jednu z bran do metropole, mnohdy tu první, co tuzemští i zahraniční návštěvníci vidí, když vystoupí z autobusu,“ vysvětluje Radek Vondra. Mimo zahraničních a meziměstských spojů autobusový terminál využívají i pravidelné linky pražské MHD i příměstské linky, obsluhující vesnice a městečka východně a severovýchodně od Prahy.

Fotogalerie
6 fotografií