Soudce pražského vrchního soudu Elischer čelí obžalobě z toho, že za úplatky ovlivňoval na základě pokynů svého známého některá odvolací řízení se členy vietnamské komunity. Jednomu z obžalovaných, doktoru práv, klade státní zástupce za vinu, že byl prostředníkem mezi rodinou jednoho z těchto Vietnamců a organizátorem korupce.

„Bohužel, je mi to líto. Spáchal jsem to. Ale ne, abych získal nějaký prospěch,“ uvedl doktor práv. Vypověděl, že se na něj s žádostí o pomoc obrátil strýc obžalovaného Vietnamce, a on prý pak kontaktoval údajného organizátora korupce, aby s ním zkonzultoval, zda existuje šance na snížení trestu. Po předání peněz muži pak skutečně byl trest snížen o rok. Organizátor prý věděl už několik dní před odvolacím zasedáním pražského vrchního soudu, jaký trest zazní.

Muž dále uvedl, že údajnému organizátorovi korupce zprostředkovával kontakty na další zájemce o snížení trestu, a to za přislíbenou desetiprocentní provizi.

Dvě obžalované ženy, které údajně úplatky poskytly, v úterý vinu popřely. Jedna z nich uvedla, že se skutku popsaného v obžalobě vůbec nedopustila. Druhá připustila, že Vietnamci předala 670 000 korun na snížení trestu svého manžela. Podle vlastních slov však věřila, že peníze půjdou na zaplacení lepšího advokáta, nikoliv na ovlivnění soudce.

Elischer skutky popírá

Svou výpověď v úterý dokončil i Elischer, který jakoukoliv vinu odmítá. Na dotaz soudu sdělil, že se s údajným organizátorem korupce seznámil na svém předchozím působišti – u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Tehdy ho odsoudil za převaděčství a muž se s ním podle něj následně přišel poradit ohledně toho, jestli musí nastoupit do výkonu trestu.

Elischer dále řekl, že muž se pak na něj začal obracet i v Praze s žádostmi o pomoc, protože „jeho čeština byla slabá“. Posílal prý po něm do Ústí finanční částky určené na náhradu škody způsobené trestnou činností. „Jinou hotovost jsem od něj nikdy neobdržel,“ prohlásil soudce.

Několikrát zopakoval, že Vietnamec pro něj byl „bližší osobou“. „Pohled Čechů na Vietnamce je velmi zkreslený. Osobně nemám rád, když se jim například tyká ve večerkách,“ vysvětloval, proč se ve vietnamských záležitostech angažoval.

Popřel také, že by se mu Vietnamci revanšovali za informace, které o nich na žádost údajného organizátora zjišťoval z neveřejných justičních rejstříků. Na otázku, proč s ním diskutoval i o živých kauzách, Elischer odpověděl, že se baví velmi otevřeně s každým. Odmítl, že by se muž za lustrované Vietnamce „vysloveně přimlouval“.

K tomu, proč za jednoho ze stíhaných Vietnamců vlastnoručně sepsal odvolání, Elischer uvedl, že ho o to muž požádal. Dodal, že uložené vyhoštění na dobu neurčitou, proti kterému odvolání směřovalo, bylo stejně naprosto nesmyslné.

Fotogalerie
6 fotografií