Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dejte sbohem žiletce! Vyzkoušely jsme depilaci pomocí domácího IPL přístroje

BRAUN Silk-expert Pro 5
31. května 2019 | 15:00

Pokud se vám líbí víc hladká pokožka, než ta s chloupky a současně vás jejich odstraňování příliš nebaví, jistě hledáte něco, co vás chloupků zbaví na delší dobu, než pár dnů po oholení. Po depilacích cukovou pastou, voskem i elektrickými epilátory je na čase vyzkoušet domácí IPL přístroj. Má totiž mnoho výhod. Jak dopadl v našem testu na vlastní kůži?

Hladká pokožka už navždy. Zní to jako sen? Tak právě to slibuje IPL přístroj Silk-expert Pro 5 od značky Braun, který jsme měly možnost v redakci otestovat. Na jakém principu pracuje se dozvíte už v samotné zkratce IPL. Ta totiž znamená intenzivní pulzní světlo a zjednodušeně by se dalo říci, že právě tyto intenzivní světelné záblesky ničí vlasové folikuly v pokožce. Výsledek? Chloupky díky tomu rostou méně a trvale mizí.

Je potřeba počítat s tím, že taková procedura chvilku trvá a pokud trpělivost nepatří mezi vaše silné vlastnosti, budete z počátku pěkně otrávení. Na první efekt si totiž musíte počkat v průměru čtyři až pět týdnů a uspokojivé výsledky trvají zhruba tři měsíce používání.

Jak přístroj používat

Jak tedy samotná procedura probíhá? Ze začátku přístroj používáte jednou týdně, a to po dobu 4-12 týdnů. Před použitím IPL přístroje je potřeba nejprve odstranit všechny viditelné chloupky a to buď žiletkou, nebo vytrháním. Žiletky nebo pinzety se tedy hned tak nezbavíte. Na druhou stranu se opravdu vyplatí si počkat. Před samotným použitím musí být kůže také čistá a suchá.

IPL epilátor je celkově bezbolestný. Na citlivějších místech, jako je podpaží nebo třísla sice můžete cítit jemné pálení nebo štípání, ale většinou trvá jen několik vteřin a po opakovaném používání si pokožka "zvykne". Mně osobně bylo ošetření nepříjemné jen v oblasti podpaží a jen první dvě ošetření. I tento pocit mravenčení ale do minuty po použití přístroje zmizel.

Každopádně pokud bych měla bolestivost srovnat s jinými epilačními metodami, jako jsou vosk, cukrová pasta nebo pinzetové epilátory, u IPL je pocit opravdu je lehce nepříjemný a o žádné bolesti se mluvit nedá. Navíc po jeho použití chloupky opravdu rostou výrazně méně. Navíc nehrozí jejich zarůstání.

Pro koho se hodí

Dříve, než si přístroj zakoupíte je ale potřeba pamatovat na to, že bohužel není vhodný pro všechny. Výrobce sám na obalu ukazuje tabulku, pro koho se hodí a kde je naopak nejméně účinný. Velmi blonďaté, zrzavé, šedé nebo bílé chloupky budete mít i s tímto přístrojem problém odstranit, protože obsahují menší množství melatoninu a nejsou schopny tak dobře absorbovat světlo.

Braun Silk-expert IPL se také nehodí pro osoby s tmavou pokožkou, kterou by mohly záblesky poškodit. Nejúčinnější je tak u světlých až středních odstínů pokožky s chloupky od přirozeně blond po tmavě hnědé nebo černé. Já mám velmi světlou pokožku a tmavé chloupky a přístroj na ně fungoval skvěle.

U tónu pokožky a odstínu chloupků to ale nekončí. Přístroj byste neměli používat také na oblasti, na kterých máte mateřská znaménka nebo křečové žíly. Nutné je vyhnout se také sliznicím (v oblasti genitálií a konečníku) a oblasti kolem očí. Na chloupky v obličeji ho pak mohou používat jen ženy. Mužské vousy jsou příliš tuhé.

Ačkoliv IPL od Braunu disponuje deseti úrovněmi intenzity, které zajistí, že se intenzita záblesku přizpůsobí odstínu pokožky, neměla jsem odvahu jej použít na ta místa na těle, na kterých mám tetování, ze strachu že by barvy po opakovaném používání začaly blednout.

A co samotný přístroj?

V balení přístroje myslel Braun na všechno, na co si vzpomenete. Najdete zde velkou hlavici na tělo a menší, přesnější na oblast obličeje, podpaží nebo bikin. Součástí balení je také samozřejmě adaptér s kabelem do sítě a hezký pevnější obal, ve kterém můžete vše uchovávat a přenášet. Příjemným bonusem je holící strojek Gillette Venus, který pomáhá s odstraněním chloupků před použitím IPL přístroje.

Samotné použití je pak tak snadné, jak jen si umíte představit. Po zapojení do elektriky je okamžitě připraven a vám už stačí si pomocí jednoho tlačítka nastavit "citlivost" pokožky a pak už jen stejným tlačítkem ovládat záblesky. Po použití jej stačí nechat vychladnout a otřít desinfekčními ubrousky.

BRAUN Silk-expert Pro 5
Autor: archiv firem

Jak dopadl

Braun Silk-expert Pro 5 IPL je vhodný pro každého, kdo touží po hladké pokožce bez chloupků a nebaví jej časté holení žiletkou nebo bolestivé epilace jednou měsíčně. Chloupky po jeho pravidelném používání skutečně rostou výrazně méně, nebo vůbec, ale z počátku je potřeba obrnit se trpělivostí.

Jeho nevýhodou je, že není vhodný pro všechny typy pokožky a odstíny chloupků, ale je nutno říci, že pro většinu lidí se hodí. Také pořizovací cena je poněkud vyšší, ale vzhledem k tomu, že je nutné ho používat jen jednou týdně, není problém si ho koupit napůl s kamarádkou, nebo rodinným příslušníkem.

Za mě osobně přistroj funguje skvěle, chloupky po dvou měsících používání viditelně zmizely a mám pocit, že ty, co stále rostou, jsou výrazně slabší. Navíc jde o bezbolestnou depilaci, která nedráždí ani moji citlivější pokožku a nezarůstají chloupky. Pokud vám sedne stejně dobře jako mě, za nic na světě už ho nevyměníte.

 

Autor: Brigita Zemen