Jak vypadá běžný den primátora? Pracuje o státním svátku? Který den se ani nezastaví? Na tyto otázky mohou najít zvědaví lidé odpovědi ve webovém kalendáři pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Z rozpisu vyplývá, že nejklidnější jsou pátky, kdy má primátor padla většinou už o půl třetí odpoledne. A proč dává k dispozici tyto informace online?

„Slíbili jsme, že budeme transparentní, takže máme otevřený kalendář, ve kterém je vidět, co děláme. Lidé si to pak mohou zkontrolovat kupříkladu se záznamy lobbistických kontaktů, v nichž je napsáno, když je tam nějaká schůzka tohoto typu,“ vysvětluje Hřib důvod, proč je primátorský kalendář volně přístupný.

Hřib v metru

Obavy, že by mu hrozilo nějaké nebezpečí kvůli jeho otevřenému plánovači, nemá a lidé ho na jeho základě nevyhledávají: „Já žádné takové stalkery nemám,“ prozradil s nadsázkou. Přesto se na svých cestách s lidmi běžně potkává: „Normálně jezdím do práce metrem, takže se pochopitelně setkávám s lidmi. Co mě trochu překvapuje, že lidé, co mě oslovují, jsou starších ročníků,“ říká pražský primátor.

Postup svého stranického kolegy schvaluje předseda Pirátů Ivan Bartoš a o „svého“ primátora se nebojí: „Bezpečnostní riziko v otevřeném přístupu k občanům a v komunikaci nevidíme,“ sdělil pro Blesk.cz Bartoš.

Opatrně s otevřeností

Oslovený bezpečnostní expert Andor Šándor je ale trochu jiného názoru. Podle něj je primátorova soukromá záležitost, jak bude otevřený, musí ale myslet na to, že má zodpovědnost za občany Prahy: „Má svoji nezastupitelnou roli v případě vážné krizové situace, která by se stala na území Prahy. Ze zákona odpovídá za zdraví a majetek Pražanů v krizi nebo při hrozbě, jako je kupříkladu blackout,“ vysvětluje Šándor.

Nebezpečí mu hrozí také ze strany nevyrovnaných jedinců, kteří mohou mít pro útok na pražského primátora své vlastní důvody. Zdeňku Hřibovi proto Šándor přátelsky radí: „Neříkám, že by měl chodit s bodyguardy, ale měl by svoji otevřenost a přístup ke svému programu limitovat.“

Fotogalerie
4 fotografie